Kisfaludy (gőzhajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kisfaludy
A Kisfaludy Balatonfüred előtt.jpg
Hajótípus személyszállító gőzhajó
Névadó Kisfaludy Sándor
Üzemeltető Balatoni Gőzhajózási RT
Illetőségi kikötő Balatonfüred
Pályafutása
Építő DGT Óbudai Hajógyára
Vízre bocsátás 1846
Szolgálatba állítás 1846
Szolgálat vége 1887
Általános jellemzők
Hossz 30 méter
Szélesség 12 méter
Maximális merülési mélység 1,4 méter
Hajtómű Penn compaund gőzkazán
Üzemanyag szén
Teljesítmény 40 LE

A Kisfaludy volt az első balatoni gőzhajó, melyet gróf Széchenyi István kezdeményezésére építettek. Nevét Kisfaludy Károly költő után kapta, 1846 és 1887 között volt szolgálatban.

Története[szerkesztés]

Széchenyi István 1846-ra már a Dunán és a Tiszán is gőzhajóforgalmat létesített. Az első balatoni gőzös hajóteste az Óbudai Hajógyárban készült, 40 LE-s gőzgépét az Angliában található Penn hajógyárból hozatták. A hajó egyes alkatrészei tengeren érkeztek Füredre, ahol az összeszerelést végezték. A hajónak nem voltak propellerjei, lapátkerékkel működött. Első útjára 1846. szeptember 21-én, Széchenyi 55. születésnapján indult el Balatonfüredről.

1847-től indultak meg a menetrend szerinti járatok, de ekkortól már teherszállításra is használták, két uszályt építettek hozzá, Füred és Keszthely néven, melyeket maga után vontatott. 1869-ben favázas testét vasra cserélték, majd 1887-ben kivonták a forgalomból, és szétbontották.

A replika[szerkesztés]

A másolat

2014-ben újra megépítették a Kisfaludyt, mely jelenleg a Balaton egyetlen lapátkerekes hajója. Fedélzetén egy kiállítás is látható, sétahajóként üzemel a Jókai hajóval együtt Balatonfüreden.

Források[szerkesztés]