Kis olasz agár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kis olasz agár (Piccolo Levriero Italiano)
Italian Greyhound standing gray.jpg
Fajtagazda ország Olaszország
Osztályozás
Csoport X. Agarak
Szekció 3. Rövid szőrű agarak
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard [1]
Kiadás éve 1998
A Wikimédia Commons tartalmaz Kis olasz agár témájú médiaállományokat.

A kis olasz agár egy kis termetű kutyafajta.

Származása és története[szerkesztés]

A legősibb agárfajták közé tartozik, amelyek már a bronzkorban is jelen voltak. Mai formája az ókorig vezethető vissza. Eredete az ókori görögökig és egyiptomiakig nyúlik vissza. Régen a királyok és a finom hölgyek kedvence volt. Legismertebb kedvelője minden kétséget kizáróan Nagy Frigyes porosz király volt, aki nagy tenyészetet tartott fenn.

Külleme[szerkesztés]

Testének hossza azonos a marmagassággal, vagy némileg kisebb annál. A hát és a lágyék vonala ívelt, és simán folytatódik az erősen lejtős farban. Sima, rövid szőrzete kevésbé vedlik és szinte szagtalan. Lehetséges színei az egyöntetű, világos kávébarna, a fekete, és a palaszürke különböző árnyalatai – esetleg némi fehér színnel a mellen és a mancsokon. Egy pöttyös változat is ismert, de azt az FCI tagországai nem ismerik el.

Jelleme[szerkesztés]

Kissé félénk és visszahúzódó viselkedése ellenére önálló, érdekes személyiségű kutya. A különlegességet kedvelő embereknek ideális társ. Természetes rideg felnevelés esetén kemény- és lelkes vadász- és versenykutya, amely sok mozgást igényel. Nagyon szeret más kutyák társaságában lenni, ezért kifejezetten ajánlatos egyszerre több egyedet tartani a kis olasz agárból. A lakásban általában békés természetű.

Tartása[szerkesztés]

Igénytelen, könnyen gondozható és nem zavaró. A vékony szőrzete miatt a hidegre aránylag érzékeny kutyának hideg időben mozgásban kell maradnia.

Adatok[szerkesztés]

  • Marmagasság: 32-38 cm,
  • Tömeg: 3-4 kg,
  • Alomszám: 3-5 kölyök,
  • Várható élettartam: 13-14 év

Források[szerkesztés]

  • Dr. Bruce Fogle Új Kutya enciklopédia
  • Eva-Maria Kramer Elektra kutyakalauz
  • Ester Verhoef Kutyák enciklopédiája