Kirchschlagi összecsapás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kirchschlagi összecsapás
1931. szeptember 5-én, az események 10. évfordulóján Kirchschlag emlékművet állított itt és a Pörgölénynél elesett osztrák csendőröknek
1931. szeptember 5-én, az események 10. évfordulóján Kirchschlag emlékművet állított itt és a Pörgölénynél elesett osztrák csendőröknek

KonfliktusNyugat-magyarországi felkelés
Időpont1921. szeptember 5.
HelyszínKirchschlag, Alsó-Ausztria
EredményA Rongyos Gárda döntő győzelme
Szemben álló felek
 Ausztria Rongyos Gárda
Parancsnokok
IsmeretlenTaby Árpád főhadnagy
Melegh György hadnagy
Örményi Zoltán hadnagy
Werner Károly zászlós
Budaházy Miklós százados
Szemben álló erők
200 főkb. 150 fő
A Pörgölénynél és Kirchschlagnál elesett osztrákok névsora.

A kirchschlagi összecsapás a nyugat-magyarországi felkelés keretein belül zajló pörgölényi összecsapás folytatása 1921. szeptember 5-én, Alsó-Ausztria területén, Kirchschlag mellett, ami az ezeréves magyar határ mentén feküdt. A kirchschlagi az egyetlen olyan nagy összecsapása a felkelésnek, ami nem az akkori magyar oldalon zajlott (nem számítva a fürstenfeldi fegyverrablást). A Rongyos Gárda bár végrehajtott akciókat Ausztriában is és megszállt néhány határmenti osztrák falut, ezek a harcok mégsem voltak nagy intenzitásúak és nem bírtak komolyabb jelentőséggel.

A Gárda Ágfalva után a legjelentősebb győzelmét aratta Kirchschlagnál, amit már jelentős mértékben előkészített az előző nap Pörgölénynél kirobbant összecsapás. A sikernek a lélektani a hatása volt a legfontosabb, mivel a mai Burgenland területét megszállni szándékozó osztrák csendőrséget saját területén is megverték.

A korabeli propagandában az állt, hogy Kirchschlagot egy 2500 fős magyar katonai alakulat támadta meg, amely egy Alsó-Ausztria elleni invázió részét képezte, mindez viszont óriási túlzás. A hírt még az Egyesült Államokban is közölték, azonban a Magyarországon tartózkodó Carlo Antonio Ferrario olasz tábornok is határozottan cáfolta, s kijelentette, hogy a települést csak civil ruhás szabadcsapatok támadták meg és nem reguláris katonai egységek.

Az osztrák propaganda állításnak az oka a pörgölényi és kirchschlagi kudarc leplezése, ami az osztrák rendvédelmi erők presztízsveszteségét okozta, mivel a csendőrség az osztrák oldalon fekvő településeket sem tudta megvédeni a Rongyos Gárdától.

Előzmények[szerkesztés]

A Pörgölény elleni támadást Városszalónakon szervezték meg, a hadműveleteket végrehajtó felkelőcsapat kőszegi, mosonmagyaróvári és kecskeméti önkéntesekből tevődött össze. Az alakulat főparancsnoka Taby Árpád főhadnagy volt. A rongyosok előbb benyomultak Németgyirótra és Lantosfalvára, ám Kőpatak mellett, az osztrák határ közelében a csendőrség igen erős ellenállást fejtett ki. A nehézségek ellenére, a jobb morállal és több harci tapasztalattal bíró rongyosok lassan felülkerekedtek és ellentámadásukkal kiűzték az osztrákokat Kőpatakról is.

Taby kihasználta a kedvező alkalmat, mivel a pörgölényi harcokban az osztrákok már gyakorlatilag szétestek, és a felkelők szeptember 5-én, nem sokkal dél előtt átlépték az ezeréves határt is.

Harc Kirchschlag mellett[szerkesztés]

A Rongyos Gárda fél tizenkettőkör már Alsó-Ausztriában járt. Kirchschlagban hamar tudomást szereztek a magyar támadásról és a városban félreverték a harangokat. A rongyosok hatalmas lelkesedéssel nyomultak előre. A csendőrség megpróbálta elbarikádozni a településre vezető utat egy völgyi részen, de még mielőtt ez kiépülhetett volna a Gárda már megérkezett. Az osztrákok géppuskatűzzel válaszoltak, de Örményi Zoltán hadnagy és Németh Sándor szakaszvezető hamar semlegesítik az ágyút a kezelőjének lelövésével.

Bár a csendőrség tehetetlen volt és nem tudott sokat tenni a felkelők ellen, a támadást fél egykor Taby leállította. Negyed órával később a gárda megkezdte visszavonulását Magyarországra.

Veszteségek[szerkesztés]

A Kirchschlagnál és Pörgölénynél vívott összecsapások összesített vesztesége 29 halott. Ebből négyen a magyarok közül vesztették életüket. Osztrák részről hat elesett csendőr holttestét találták meg a helyszínen, beszámolók szerint 19-et magukkal vittek az osztrákok. Magyar részről elesett Nemetz Ferenc szegedi tanító és Hanus Ferenc műegyetemi hallgató, utóbbit a kirchschlagi malomnál lőtték le az osztrákok. A felkelők közül nyolcan sebesültek meg, ezenkívül 11 foglyot ejtettek a harcban, közülük kettőt később kivégeztek. Az elfogott csendőrökkel szemben nem ez volt az egyetlen atrocitás a Rongyos Gárda részéről. Volt ahol a helyi lakosoknak kellett megvédeniük őket a rongyosok agressziójától.

Következmények[szerkesztés]

A pörgölényi harcban demoralizálódott csendőrség már Kirchschlagot sem tudta volna megvédelmezni, de a teljes megsemmisüléstől megmenekült, mivel a rongyosok sem folytatták a támadást. Ennek ellenére a vereség katasztrofális volt, mert a rendvédelmi erők nem voltak képesek biztosítani még csak az osztrák határt sem, ami így ki volt téve a Rongyos Gárda esetleges további portyázásainak.

A rendkívüli kudarc pesszimizmusba taszította az osztrák politikusokat is. Leopold Waber belügyminiszter és Carl Vaugoin hadügyminiszter is kétségének adott hangot Burgenland elfoglalását illetően, mivel a csendőrség a felkelőket olyannyira nem tudja megfékezni, hogy azok a határszéli osztrák településeket is fenyegetik.

Irodalom[szerkesztés]

  • Missuray-Krúg Lajos: A nyugat-magyarországi felkelés. Negyedik kiadás. Röttig-Romwalter Nyomda bérlői kiadása. Sopron, 1938.

Külső hivatkozások[szerkesztés]