Királyok völgye 46

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Királyok völgye 46
Juja és Tuja temetkezési helye
Juja halotti maszkja
Juja halotti maszkja

ElhelyezkedésKirályok völgye, keleti völgy
Felfedezés dátuma1905
FeltártaJames E. Quibell
Itt talált múmiaJuja
Tuja
Előző
Következő
KV45
KV47
Királyok völgye 46 (Egyiptom)
Királyok völgye 46
Királyok völgye 46
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 25° 44′ 27″, k. h. 32° 36′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Királyok völgye 46 témájú médiaállományokat.
A sír izometrikus képe, alaprajza és oldalnézeti metszete egy 3D-modell alapján

A Királyok völgye 46 (KV46) egy egyiptomi sír a Királyok völgye keleti völgyében, a fő vádi délkeleti ágában. A XVIII. dinasztia idején élt Juja és Tuja sírja, ők III. Amenhotep fáraó főfeleségének, Tije királynénak, illetve valószínűleg Ay fáraónak is a szülei voltak. Tutanhamon sírja, a KV62 felfedezéséig ez volt a leggazdagabb leletanyaggal rendelkező sír, egyben az első a völgyben, amely nagyrészt érintetlenül maradt fenn. A sírt a Theodore M. Davis megbízásából ásató James E. Quibell fedezte fel 1905-ben.[1] Davis 1907-ben publikálta The Tomb of Iouiya and Touiyou („Juja és Tuja sírja”) című könyvében.

Leírása[szerkesztés]

A sír a völgy fő vádijának egy kis mellékágában helyezkedik el, két későbbi, ramesszida sír, a KV3 és a KV4 között. A meredek bejárati lépcsőt valamivel kevésbé meredek folyosó követi, ezt ismét egy meredek lépcső, majd a sír tengelye derékszögben balra elfordul, itt található a szabálytalan téglalap alaprajzú sírkamra. A falakat nem díszítették, és felületük is egyenetlen maradt. A sír hossza 21.31 m, teljes területe 62.36 m².[1] A sírban megtalálták Juja és Tuja szarkofágját. A különböző balzsamozási technikából ítélve valószínűleg eltérő időpontban hunytak el. A temetkezés leletanyaga igen gazdag, innen került elő például Szitamon trónszéke.

A sírt az ókorban valószínűleg háromszor is kirabolták: egyszer nem sokkal lezárása után, majd kétszer a szomszédos sírok, a KV3 és a KV4 építésekor. Az első rabláskor csak a romlandó sírmellékleteket, például olajokat vitték el, emellett a tárolóedényekről törték le a pecsétet, hogy beléjük nézhessenek. A másik két alkalommal az ékszerek nagy részét is elvitték, de a halotti maszkokat nem sikerült eltávolítaniuk. A sír bejáratát törmelék fedte, mely a két szomszédos sír építésekor keletkezett, és eltakarta egészen az 1905-ös ásatásig.

A sír bejáratát fémráccsal zárták le, lépcsője elé falat emeltek, ami védi a törmeléktől.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Theban Mapping Project: KV46. [2008. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a KV46 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Davis, Theodore M. The Tomb of Iouiya and Touiyou. London: Duckworth Press, 2000. ISBN 0-7156-2963-8

Külső hivatkozások[szerkesztés]