Királynévíz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az illatszerész, a ládikón felirat, amin olvasható az eau de la Reine de Hongrie neve (1695)

A királynévíz vagy magyar víz (franciául: eau de Hongrie vagy eau de la Reine de Hongrie) volt az egyike az első európai alkohol bázisú parfümöknek ,[1] amely orvosság is volt. Megjelenése a 14. század végéhez köthető.[2] A legenda szerint a parfüm Erzsébet magyar királyné parancsára készült el. A recept dokumentálása a 17. század közepére tehető, így az összetevők és azok aránya az évszázadok alatt elhomályosodott. A kérdéses királyné Piast Erzsébet (1305-1380) lehetett,[3] bár a legenda egyes elemei nem illenek bele az ő életútjába. Az valószínűtlen, hogy a magyar Szent Erzsébet (1207-1231) volt, mert korábban élt, mint azt a legenda mondja, továbbá ő nem is volt igazi királyné.

A parfüm első előállításának pontos dátuma az idők folyamán elhalványult ugyanúgy, ahogy az is, hogy ki volt az első, aki elkészítette. A legősibb recept szerint úgy készült, hogy friss rozmaringot (és valószínűleg kakukkfüvet) erős szesszel (borpárlattal) desztilláltak. Későbbi változatokba már levendula, menta, zsálya, majoránna, kosztusz, narancsolaj és citrom is került.

A legenda szerint a királynévíz hivatalosan először az akkori Magyarországon kívül 1370 környékén jelent meg, amikor V. Károly francia király vásárolt magának belőle.

A királynévíz évszázadokon át ismert volt egész Európa területén egészen a 18. századig, a kölnivíz megjelenéséig. A királynévíz – más növényi olajokhoz hasonlóan – nem csak illatosításra volt alkalmas, hanem a gyógyászatban mint orvosságot is használták. Az akkori orvosi receptek mind szájon át, mind külsőleg történő alkalmazását (mosakodás) javasolták.

Az első értékes leírás Nicholas Culpeper gyógyszerészkönyve (1683) nyomán maradt az utókorra.

A királynévíz a Csipkerózsika 1697-es kiadású, Charles Perrault-féle változatában is feltűnik, amikor a királylányt királynévízzel próbálják felébreszteni sikertelenül.

jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sullivan, Catherine (1994-03-01). "Searching for nineteenth-century Florida water bottles". Historical Archaeology. 28 (1): 78–98. doi:10.1007/BF03374182. ISSN 0440-9213.
  2. Voudouri, Dimitra; Tesseromatis, Christine (December 2015). "Perfumery from Myth to Antiquity" (PDF). International Journal of Medicine and Pharmacy.
  3. Elképzelhető, hogy az 1346-50 között dúló nagy bubópestis-járvány idején állították össze először, talán a füvesasszonyok tapasztalatait is felhasználva.

Források[szerkesztés]

  • L'Eau de la Reine de Hongrie– Histoires de grands parfums anciens et moins anciens – M. Chastrette, Professeur émérite à l'Université Lyon 1. (franciául)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hungary Water című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.