King Monroe Sound

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A King Monroe Sound Magyarország legnagyobb, független Hip-Hop orientáltságú kiadója, emellett az egyetlen, amelyik az üzleti érdekeket a baráti és elvi kapcsolatok mögé szorítja. A kiadó 2015 októberében jött létre King BJ (előadóként Young Mole) alapításával, de zeneileg és szövegileg sem naprakész, sem különleges nem volt annyira, mint mai formájában. Az alapításnál jelenlévő tagok sorra elfogytak és kikoptak a sikertelenség, anyagi érdekek, magánéleti problémák vagy komolytalan hozzáállás miatt. A kiadó jelenlegi eszméit és "valódi alapítását" a 2018-as évtől számítja, mikor a kiadó, az előadók és a tagok szerepe, imidzse, stílusa és öltözködése is kialakult King BJ ötlete folyamán, illetve körvonalazódott a tagok végleges felállása. Ettől a ponttól indultak a kiadó sikerei. A kiadó YouTube csatornáján 2018 év elején 3,000 feliratkozó volt. 2021 év elejére ez a szám 80,000 lett.

A kiadó eredeti felállása 2018-tól tekintve:[szerkesztés]

Előadók[szerkesztés]

Filius Dei (Young Mole és Young Fly), Dhionn, Falkon, Wörky, Pitta, Richie Pagani.

"Staff"[szerkesztés]

Joseph Cartier (Editor), Wombay (Manager), AspiLevi (Content Creator), Kokac (Assistant).

Eddigi tevékenységek:[szerkesztés]

A dalokban és albumokon végig szerepelt a 7 előadó (Dhionn a 2020-as évben nem zenélt). Az ötlet az volt 2018-tól, hogy mindenkinek a személyisége és hangzása, különlegessége átjöjjön a dalokban és klipekben minden formában. Így minden előadó választott emojit, színt, ruhamárkát, saját szavakat és frazírokat a dalaiba, amik még felismerhetőbbé tették az előadókat. A kiadó YouTube csatornáján minden videó elején és végén egy márkaépítő, felismerhető Intro/Outro kapott helyet, mely a kiadó logóját és az adott dal megjelenésénél aktuálisan a kiadóban aktív tagokat mutatja. A kiadó elsősorban a hangulatot tartja szem előtt a daloknál, egyfajta zenei Impresszionizmus működik a zenék készítésénél. Másodlagosan pedig a mondanivaló, tartalom és szöveg van előtérben. A harmadik motívum az albumok ellenléte, mivel a kiadó konzervatívabb módon az albumok készítésében hisz, ezzel is az előadótól 1-1 időszakot tárva a hallgató elé. A magyar Hip-Hop berkein belül is rétegnek számító dalok a lehető legkönnyebben emészthető formába kívánják csomagolni a bonyolultabb és művészibb megfogalmazásokat igénylő érzéseket. Ezáltal a hallgató intelligenciájától teszi függővé, hogy mennyit szűr le mélyebb dalok célzásaiból, szövegeiből, metaforáiból és hasonlataiból.

A kiadó jelenlegi tagjai:[szerkesztés]

Előadók:[szerkesztés]

Filius Dei (Young Mole és Young Fly), Dhionn, Falkon, Wörky.

"Staff"[szerkesztés]

Joseph Cartier (Editor), Wombay (Manager), AspiLevi (Content Creator), Kokac (Assistant).

2021-es tevékenységek:[szerkesztés]

2021-ben Pitta és Richie Pagani is abbahagyta a zenélést egy magánéleti probléma miatt. 2018-tól 2020-ig minden dalt egy Mixtape formájában közzétett a kiadó és lezárták az addigi időszakot. Az album és az elmúlt 3 év a 1st Era nevet kapta, mint egyfajta 1. Korszaka a King Monroe-nak. Innentől számolja a kiadó a 2nd Era, vagyis a 2. Korszakot. Ettől a ponttól sokkal nagyobb hangsúly helyeződik a minőségre, különleges hangzásra, a tagok fizikai, mentális és lelki egészségére, a személyekben uralkodó sötétségre és annak dalokban kiírására. A videók elején és végén lévő Intro és Outro lecserélődött egy sötétebb hangulatú, de letisztultabb videóra.

A kiadó diszkográfiája:[szerkesztés]

Albumok:[szerkesztés]

Falkon - HypeBeast (Album, 2018)

Young Mole - Exodus (Album, 2018)

Wörky - Devla (Album, 2019)

Dhionn - Dhiography (Album, 2019)

Filius Dei - Bibliä (Album, 2019)

King Monroe - Cekta (Album, 2020)

Falkon - Purpp (Album, 2020)

Wörky - Lucifer (Album, 2021)

Dhionn - Dhiocracy (Album trilógia, 2021)

King Monroe - Astronauta (Album, 2021)

King Monroe - All School (Album, 2021)

King Monroe - Apocalypse (Album, 2021)

Mixtape-ek:[szerkesztés]

1st Era Mixtape (Album, 2021)[szerkesztés]

Az album tartalmazza a Young Mole - Exodus; Pitta - Mumbledore; Richie Pagani - HLFGR albumait, valamint a 1st Era időszak alatt kiadott 40 Single dalt.

King Monroe legmeghatározóbb album és dalok:[szerkesztés]

King Monroe - Astronauta (Album)

King Monroe - Cekta (Album)

King Monroe - Cekta

King Monroe - Forever

King Monroe - Exclusive 2

King Monroe - Exclusive 3

King Monroe - Guba

Előadók:[szerkesztés]

Filius Dei:[szerkesztés]

Young Mole és Young Fly párosa. A duó magyarországon a Hunglish (Hungarian English) kitalálója, melyben egyedien vegyítik a magyar és angol nyelv adta ragozási lehetőségeket. Nem riadnak vissza semmilyen kísérletezéstől és újítástól, akkor sem ha az zeneileg hamis, vagy éppen túl radikálisnak minősül bárki szemében. Ők tették ismertté – a kiadó többi tagja mellett – a Flexelés fogalmát az országban. Habár felszínesnek hatnak dalaik, minden dalban szándékosan elrejtett, mélyebb mondanivalóval rendelkező vallási és emberi témákat is érintenek. Ezzel egyszerre tudja szeretni a dalaikat az is aki csak egy könnyen emészthető zenére vágyik, és az is aki szeretne valami mélyebb, tartalmasabb szövegvilágot kapni. Imádják az Off White ruhákat, de nem kizárólag ezt hordják. Stílusban bekategorizálhatatlanok, ugyanis albumonként más-más stílusokat és dallamvilágot kevernek össze, ezzel örökké újat és friss dolgot létrehozva. Young Mole (producerként és hangmérnökként King BJ néven ismert) a kiadó megálmodója és alapítója. Már hosszú évekkel ezelőtt szeretett volna egy kiadót, mely a barátságra épül, de az üzleti dolgokat is rendben tudja kezelni. A cél egy emberileg is jól működő társaság volt, akik pénzt kereshetnek azzal amit szeretnek. A kiadó producere és hangmérnöke egyben. Zeneileg mindent magától tanult. A dalok alapzenéit és keveréseit, mastereléseit is ő végzi a King Monroe saját stúdiójában. Szilárd elképzelése, hogy olyan dolgokat kell mindig csinálni ami új, friss és felvilágosultabb, többszintű, hatása van az emberre. Intelligensebb és érezhetően más dalokat, klipeket és megjelenést vár el a kiadó tagjaitól, minden más előadóhoz képest. Összesen nagyjából 300,000,000 megtekintést ért el azon produkciókkal melyekhez köze van Producerként és hangmérnökként. Az ország legtöbb Hip-Hop előadójával és sok Pop előadóval dolgozott már együtt. Előadóként rendkívül sötét dallamvilága van gyerekkorából fakadóan.

Young Fly a kiadó énektanára és hangképzője. Gyerekkora óta énekel, gitározik, fuvolázik és furulyázik. Nagyon barátságos természete miatt dallamvilága is vidám és jókedvű. Stílusa zenei ízlését tekintve inkább a pop felé húz, viszont imádja a trap-et is, mely hatásával hozzásegítette, hogy magabiztosan és lazán megtanuljon rappelni az éneklés mellett. Szereti a flegmaságot a dalokban. Pozitivitása miatt, puszta jelenlétével is motiválja a kiadó tagjait, hogy jobbak legyenek.

Dhionn:[szerkesztés]

Kevesen tolnak olyan laza rappet Magyarországon, mint ez a csávó. Előadásmódja, mozgása és megfogalmazásai is nagyon laza és flegma előadót mutatnak. A divat szerelmese. Imádja a különleges és egyedi stílusú ruhadarabokat, öltözködési formákat és a High Fashion kultúrát. Szövegei a fiatalok extravagáns életvitelétől kezdve, egészen a tényleges lelki mélységeket elérő témákig mindent érintenek.

Falkon:[szerkesztés]

A kiadó legfiatalabb előadója. Kora ellenére rendkívül tehetséges, ezért is került a kiadóba. 15 évesen egy országos Freestyle bajnokságon ismerte meg Pitta, mikor megmutatta egy demoját, viszont a nagy sietség miatt nem haladt tovább a történet. 2 évvel később BJ-nek elküldte Pitta a demot, mert emlékezett, hogy találkozott egy nagyon ügyes sráccal, majd mikor jobban megismerték emberileg, érezték, hogy a kiadóban a helye. Falkon stílusa és flow-ja a ötvözi a nagyon fiatalos, modern Trap-et a Pop-pal és nem fél beletenni Alternatív elemeket a dalaiba. Kinézetre egy megosztó, eleven lázadó képét látjuk, amit a lila szín csak tovább erősít, mely régen a legnehezebben előállítható szín volt. Dalszövegei korához képest érettek, ugyanis múltja nem volt leányálom, nem fürdött tejben-vajban.

Wörky:[szerkesztés]

Akinek az Ördög a Devla (Isten). Wörky-t a Dialektus Freestyle egyik rendezvényén ismerte meg Pitta és BJ, ahol ő volt az egyetlen aki először járt az eseményen és egyből megnyert egy fordulót. Ezután lettek jóba Pittával, akivel egy közös dalt elkészítettek BJ-nél, majd Wörky a kiadóba került. Rendkívül jó freestyle-os révén rengeteg cinizmus és irónia van a szövegeiben. Szereti az aggresszívabb, bulizós, ugrálós vonalat, de nem áll tőle távol a lazulós, nyárias dalok készítése sem. Habár könnyebben emészthető köntösben tálalja dalait, egy sokkal sötétebb lelki világot takarnak a mélyebbre ásó fül számára. Imádja az Ördögöt, aki majd minden klipjében feltűnik, mint barátja. Az Ördög egy szatíra, miszerint a legrosszabb személyekben is van valami, amiért szerethetjük őket.