King’s Head Hotel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
King’s Head Hotel
A King’s Head Hotel homlokzata
A King’s Head Hotel homlokzata
Település Monmouth
Hely Agincourt Square
Monmouth
Építési adatok
Építés éve 17. század közepe
Elhelyezkedése
King’s Head Hotel (Wales)
King’s Head Hotel
King’s Head Hotel
Pozíció Wales térképén
é. sz. 51° 48′ 42″, ny. h. 2° 42′ 57″Koordináták: é. sz. 51° 48′ 42″, ny. h. 2° 42′ 57″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz King’s Head Hotel témájú médiaállományokat.

A King’s Head Hotel a walesi Monmouth központjának egyik jelentős műemléke. A 17. század közepén felhúzott épületben egykoron a város egyik leghíresebb fogadója működött és állítólag I. Károly angol király is megszállt benne 1645-ben. Az épület a város fő terén, az Agincourt Square-en áll, a Shire Hallal szemben, a tér és a Glyndŵr Steet sarkán. A fekete-fehérre festett homlokzatú épület a 17. század végére a város jelentős fogadójává vált. Az íves kapuján keresztül megközelíthető udvarában cserélték és abrakolták a londoni postakocsik lovait. Az épületet ma a J D Wetherspoon kocsmalánc birtokolja. Egyike a monmouthi örökség tanösvény huszonnégy állomásának. A King’s Head Hotel II*. kategóriás brit műemléknek (British Listed Buildings) számít.[1]

Története és leírás[szerkesztés]

A King’s Head épületegyüttese uralja az Agincourt Square alsó részét. A jelenleg kocsmaként üzemelő 17. századi épülethez tartoztak a szomszédos épületek is, bal oldalon az egykori Monmouth Bank épülete valamint a jobb oldalon az 1877-ben Thomas Henry Wyatt által alapított klub (County Clun) épülete is, amelynek szembetűnő építészeti eleme a homlokzat síkjából kiugró ablakfülke. A King’s Head egészen a St John’ Streetig nyúlt ki, ahol az istállói álltak. Mivel az istállók túlnyúltak az egykori várárkon, az épület vége egy emeletnyivel került mélyebbre. Richard Ballard monmouthi postafőnök polgármestersége idején, 1675-ben fontos postakocsi-állomás lett.[2] Mivel lelkes királypárti volt, az állította, hogy I. Károly angol király is megszállt a fogadóban és ennek emlékére ezüst érméket nyomtatott „God Preserve our Gracious King” (magyarul: Az Isten tartsa meg kegyelmes királyunkat) felirattal. Károlyról úgy tartják, hogy 1645-ben szállt meg itt, útban Raglan vára felé. Ennek emlékére a fogadós egy gipsz domborművet készíttetett 1673-ban, amely napjainkban is látható a bal oldali bár kandallója fölött. Nem tudni azonban, hogy ez utóbbi esetben I. vagy II. Károlyról van-e szó, esetleg mindkettőről vagy talán egyikről sem, viszont a történészek ezen eseményeket valószínűtlennek tartják.

1820-ban William Cobbett röpiratíró tartott beszédet a fogadóban, miután sikertelenül jelöltette magát képviselőnek az angol parlamentbe Coventry körzetében. Elsősorban papírpénz-ellenességéről volt híres valamint a parlamenti reform melletti elkötelezettségéről.

1835-ben tizenöt fogadó üzemelt az Agincourt Square-en, amiről egy rövid rímvers is született:[3]

A gin court here, (Egy gin ivó itt)
a gin court there, (egy gin ivó ott)
no wonder they call it (a s neve ezért)
A-gin-court Square. (A-gin-ivó tér)

Ennek ellenére a King’s Head Hotelt nem lehetett gin ivónak (angolul: Gin court) nevezni, hiszen a The Beaufort Arms Hotel megépítéségi Monmouth legfontosabb szálláshelyének számított. A fogadóból rendszeres postakocsi járatok indultak Ross-on-Wye-ba, Gloucesterbe, Cheltenhambe, Oxfordba és Londonba, noha ez utóbbi tizennyolc órányi utazásra volt. A postakocsik a vasút megérkezésével, 1857-ben merültek feledésbe. Ebben az időben egy londoni 14 shilling 7 pennybe került. 1840-ben a szállodának 18 hálószobája volt és 16 lovat tartott csere céljaira a postakocsik számára. Noha 1870-ben tűz ütött ki az épületben, mégis nagyrészt fennmaradt eredeti formájában.

A 20. század elején a szálloda továbbra is fenntartotta az istállót, de az egyre népszerűbb kerékpárok és autók számára is tartott fenn garázst. A szálloda napjainkban is üzemel bed and breakfast jelleggel. Elveszítette utazóközönségét is, hiszen az egykori postakocsikat felváltó buszok a tőle távolabb eső, a Monnow Street végében kialakított buszállomásról indulnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The King's Head Hotel, Monmouth, British Listed Buildings.co.ukm accessed March 2012
  2. Kissack K. (2003) Monmouth and its Buildings. ISBN 1 904396 01 1 Logaston Press
  3. Hurley Heather (2007) The pubs of Monmouth, Chepstow and the Wye Valley. ISBN 978 1904396 87 1 Logaston Press

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kings Head Hotel, Monmouth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]