King’s Cross pályaudvar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
King’s Cross
Kings Cross
A King’s Cross pályaudvar bejárata
A King’s Cross pályaudvar bejárata
Cím
Ország Egyesült Királyság
Hely London,  Egyesült Királyság
Állomáskód KGX
Műemlékvédelmi besorolás Grade I listed building
Építési adatok
Építés éve 1852
Megnyitás 1852
Építési stílus neogót
Építész(ek) Lewis Cubitt
Felhasználási terület vasútállomás
Üzemeltető Network Rail
Viteldíj-zóna London fare zone 1
Vágányok száma 11
Szomszédos állomások Finsbury Park
Időzóna
Vasútvonalak
  • East Coast Main Line
Elhelyezkedése
King’s Cross (London)
King’s Cross
King’s Cross
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 31′ 55″, ny. h. 0° 07′ 23″Koordináták: é. sz. 51° 31′ 55″, ny. h. 0° 07′ 23″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz King’s Cross témájú médiaállományokat.

A King’s Cross (vagy Kings Cross) fejpályaudvar egy vasútállomás London északnyugati részén az azonos nevű körzetben Camdenben. Rögtön a Midland Main Line állomása, a St Pancras pályaudvar mellett fekszik.

Elhelyezkedés és környezete[szerkesztés]

A King’s Cross pályaudvartól nyugatra van a St Pancras pályaudvar, a British Library és a Euston pályaudvar, mindez pár perces sétával elérhető. A mostani King’s Cross Thameslink vasútállomás tőle keleti irányban ötperces séta.

A már megépült CTRLnek az újjáépített St Pancrasban lesz a végállomása, míg a Eurostar vonatai 2007-ben már az előbb említett vonal megépítésének második szakaszát követően a King’s Crossra fognak befutni, és innét indulnak.

Szolgáltatások, járatok[szerkesztés]

Innen indulnak az Egyesült Királyság északi és keleti részeit kiszolgáló vonalak. El lehet jutni vonattal Cambridge-be, Petersborough-ba, Hullba, Doncasterbe, Yorkba, Leedsbe, Darlingtonba, Durhambe, Newcastle-be, Edinburghba, Glasgowba Aberdeenbe és Invernessbe. Egy helyen van a King's Cross St Pacras metróállomással, a metróhálózat egyik nagy csomópontjával. Az éves bejövő/kimenő utasforgalom a 2004–2005-ös gazdasági évben 20 805 000 fő volt.

Három társaság közlekedtet vonatokat ennek a pályaudvarnak az érintésével:

A King’s Cross rekonstrukciója[szerkesztés]

Az 1852-ben épített óriási, fantasztikus neogótikus csarnokot műemléki minősítése ellenére le kellett bontani, mert alkalmatlanná vált mai, összetett forgalmi szerepének betöltésére (vasúthálózat-korszerűsítés, földalatti vasutak átszállóhelye, buszpályaudvar, parkolóház, taxiállomás stb.) Az új, 300 méter hosszú csarnok tudatosan törekszik a középület ama heroikus megjelenítésére, amire Saarinen Dulles TWA terminálja talán a 20. század legkimagaslóbb példája.

Érdekességek[szerkesztés]

A Harry Potter-sorozatban is szerepel a King’s Cross pályaudvar, a roxforti diákok innen, egész pontosan a 9. és 10. vágány között, a negyedik dimenzióban található 9 és ¾-ik vágányról, ahová az erre érdemesek a vágányokat elválasztó falon keresztül juthatnak be.

Külső hivatkozások[szerkesztés]