Kim Namgil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kim Namgil
해적 - 강력 추천 영상 (김남길).jpg
Életrajzi adatok
Született 1981. március 13. (35 éves)
Szöul, Dél-Korea
Származás koreai
Pályafutása
Híres szerepei Bidam
A Silla királyság ékköve

Kim Namgil az IMDb-n

Kim Namgil koreaiul 김남길 (Szöul, Dél-Korea, 1981. március 13.) dél-koreai színész, zenész.

Élete[szerkesztés]

Hagyományos dél-koreai családban nőtt fel. Édesanyja háztartásbeli, édesapja vállalkozó, egy testvére van. Középiskolai tanulmányait a Han Jong Középiskolában kezdte. Középfokú tanulmányait befejezvén a Mjong Csi Főiskolára ment, ahol a "Színház és televíziózás" szakot vette fel. Bár érdeklődése igen élénknek bizonyult, az első két évet követően ott hagyta a főiskolát. Ennek ellenére szakmailag az egyik legsikeresebb színész az ázsiai kontinensen.

Karrierje[szerkesztés]

Először 1998-ban debütált a televízióban egy jelentéktelen kis szereppel, a KBS csatorna "School 1" című drámájában, Minszu karakterével. Öt évvel később az MBC Televíziónál kapott munkalehetőséget, és ez alatt számos produkcióban kapott kisebb feladatokat. 2005-ben karrierjének előmozdítása végett nevet változtatott és felvette a sokkal egzotikusabban hangzó I Han nevet. De ez sem váltotta be az áhított változást. 2006-ban drasztikus elhatározást hozott karrierje érdekében. Elvállalta a "No Regret" című film, homoszexuális karakterének (Szong Dzsemin) főszerepét. A koreai kritika ellentmondásosan fogadta a filmet, de még a kritikusok is elismerték Namgil kitűnő alakítását. Annak ellenére, hogy a film nem kapott nagy figyelmet, új ajtókat nyitott meg Namgil előtt. Visszatért gyökereihez, a televíziózáshoz. 2008-ban elhagyta művésznevét és újra születési nevét használta. Ugyanebben az évben újabb főszerepet kapott a "Portrait of a Beauty" (Egy szépség portréja) című történelmi drámában.

Ez volt az első alkalom, amikor Namgil történelmi drámában szerepelt, és ez a későbbiekben nagy előrelépést jelentett számára. A filmnek köszönhetően a sajtó figyelmének középpontjába került, alakítása nem maradt észrevétlen.

2009-ben az MBC útjára indította történelmi dráma sorozatát a "The Great Queen Seondeok" (A Silla királyság ékköve) címen. Az őáltala játszott karakter (Bidam) csak a sorozat egyharmadánál tűnt fel, de a producerek úgy gondolták ez a karakter lehet a sorozat titkos fegyvere, ezért hatalmas médiakampány keretein keresztül léptették be a sorozatba. Ez hatalmas nyomást helyezett vállaira. Az alapos kutatómunkájának, és szinte már-már tökéletes alakításának köszönhetően A Silla királyság ékköve 2009 legnézettebb sorozata lett Koreában. Felmérések szerint, Bidam karakterének színre lépése után, átlagosan 40%-kal nőtt a sorozat nézettsége. A sorozat népszerűségének köszönhetően Namgil népszerűsége is az egekbe szökött. Megszavazták a legszexibb koreai férfinak és számos díjjal jutalmazták. A siker számos új szerepet hozott magával, rengeteg forgatókönyv formájában.

2010-ben elvállalt egy másik főszerepet a "Bad Guy" című krimisorozatban, de ennek forgatását csak szakaszosan tudta teljesíteni, mivel 2 éves kötelező sorkatonai szolgálatát teljesítette, amelyet 2010. július 15-én kezdett meg.

Filmjei[szerkesztés]

 • 2006 Don't Look Back (Ne csongdzsunege toham) (Szuku)
 • 2006 No Regret (Huhuhadzsi anha) (Szong Csemin)
 • 2008 Modern Boy (Modonboi) (Hidaka Sinszuke)
 • 2008 Public Enemy Returns (Kang csoldzsung: Public Enemy) (Munszu)
 • 2009 Egy szépség portréja / Portrait of a Beauty (Miindo) (Kangmu)
 • 2009 Handphone (Csang junho) (kámea)
 • 2010 Lovers Vanished (Pokpungjoenya) (Szuin)
 • 2014 The Pirates (Őrült Tigris)

Sorozatai[szerkesztés]

 • 2004 Sweet Buns (Tanpat bbang) (Hong Hjedzsan szerelme)
 • 2006 Goodbye, Solo (Kutbai Solro) (Ju Csian)
 • 2007 Lovers (Jonin) (Teszan)
 • 2007 When Spring Comes (Kkotpinun pomi omjon) (Kim Csungi)
 • 2009 A Silla királyság ékköve / The Great Queen Seondeok (Szondok Jovang) (Bidam)
 • 2010 Bad Guy (Nabbun Namdzsa) (Konok)