Kilimandzsárói csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kilimandzsárói csata

KonfliktusElső világháború
Időpont1914. november 3.
HelyszínKilimandzsáró, Német Kelet-Afrika
Eredménynémet győzelem
Szemben álló felek
Német Birodalom Egyesült Királyság
Parancsnokok
Georg Kraut J. M. Stewart
Szemben álló erők
686 fő1500 fő
Veszteségek
109 fő312 fő
Térkép
Kilimandzsárói csata (Tanzánia)
Kilimandzsárói csata
Kilimandzsárói csata
Pozíció Tanzánia térképén
d. sz. 3° 03′ 53″, k. h. 37° 21′ 31″Koordináták: d. sz. 3° 03′ 53″, k. h. 37° 21′ 31″

A Kilimandzsárói csata egy korai összecsapás volt Német Kelet-Afrika területén az első világháború során.

Előzmények[szerkesztés]

A 8. lövészszázad egyik kontingense, 1914.

A brit terv szerint az 1500 fős erőknek a Kilimandzsáró körüli területek elfoglalása lett volna a feladata. Mivel kisebb német csapatok már elkezdtek portyázni Brit-Kelet-Afrika területén, ezért még inkább sürgették a támadást. 1914. október végére a brit csapatok már készen álltak az invázióra, viszont a hibás hírszerzés alábecsülte a német csapatok erejét. Amíg 200 katonára számítottak, addig valójában az askari katonákkal és a 8. lövészszázaddal együtt 686 fő állt a német oldalon.

Terep[szerkesztés]

A fő erőket 25 mérföld választotta el mindkét oldalon. Ez a víztelen sivatag létrehozott egy "senki földjét", ahol a védőknek volt előnye, mert ők fértek legkönnyebben hozzá a kutakhoz. A szemben álló erőknek a szállított vízre kellett támaszkodniuk.

A csata[szerkesztés]

Német gyarmati önkéntesek, 1914.

November 3-án a brit csapatok megindították a támadást, de erős német védelembe ütköztek. Habár az indiai gyalogság jól harcolt, de a nap folyamán a brit támadók nem tettek előrelépést, viszont jelentős veszteségeket szenvedtek. A német 8. lövészszázad megtámadta a brit ellátási vonalat. A brit utánpótlást szállító csapatok pánikba estek és maguk mögött hagyták az általuk szállított élelmiszert, vizet, lőszert és egyéb felszereléseket. A brit tisztek tarthatatlannak ítélték meg a helyzetet, így visszavonultak Brit-Kelet-Afrikába.

Következmények[szerkesztés]

A brit támadás teljes kudarcot vallott, így ezen terület továbbra is német kézben maradt.

Érdekesség[szerkesztés]

Mivel a német távíró vezetékek túl alacsonyan helyezkedtek el, ezért a zsiráfok gyakran "belefutottak". Ennek okán a német csapatoknak parancsba adták a zsiráfok levadászását.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Kilimanjaro című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.