Kilamuva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kilamuva
A Kilamuva-sztélé
A Kilamuva-sztélé

Szamal (Ya'udi) királya
Uralkodási ideje
i. e. 850 után i. e. 820 körül
ElődjeSaul
UtódjaKarli
Életrajzi adatok
Születetti. e. 9. század
Elhunyti. e. 9. század
ÉdesapjaHajja
ÉdesanyjaTammat
Testvére(i)Saul szamali király
GyermekeiKarli
SablonWikidataSegítség

Kilamuva (Kilamuwa) az Észak-Szíria és Anatólia határán fekvő Szamal uralkodója volt az i. e. 9. században. Pontos datálása nem lehetséges. A Kilamuva-sztélén említett atyja, Hajja szerepel III. Sulmánu-asarídu i. e. 853-ban, a karkari csata emlékére állított sztéléjén, mint Asszíria vazallusa. Hajját azonban nem Kilamuva, hanem bátyja, Saul követte a trónon, ezért Kilamuva trónra lépésének ideje i. e. 850 utáni. Halála i. e. 823 utánra tehető, mivel III. Sulmánu-asarídu 825-ben szállta meg Szamalt Kilamuva kérésére, 823-ban halt meg, és a Kilamuva-sztélé alapján Kilamuva túlélte őt.

A kor államáról a régészet eredményein kívül egyedül a Kilamuva-sztélé ad felvilágosítást. Ennek alapján Szamal Kilamuva uralkodásának első, nagyobbik részében Danuna vazallusa volt. Kilamuva a feliratában azt állítja, hogy felbérelte Asszíria királyát Danuna ellen, ami valószínűleg azt takarja, hogy vazallusi viszonyt ajánlott fel neki annak fejében, hogy Azittavadda Adanai király seregeit elűzze.

III. Sulmánu-asarídu i. e. 825-ben teljesítette Kilamuva kérését, a danunai fennhatóságot megszüntette, ám az asszír megszállás fennmaradt. Kilamuva szerencséjére az asszír uralkodó két éven belül meghalt, és a halála Asszíria ideiglenes gyengülését okozta. Kilamuva ekkor függetlenedett Asszíriától, és Danuna sem volt képes többé elfoglalni.

A Kilamuva-sztélé alapján feltehető, hogy Kilamuva megpróbálta összebékíteni a bevándorló arameusok pásztornépe (baʾarīr) és a helyi földműves őslakosság (muškab) közti ellentéteket, mivel a muškabok megbékítéséről ír. A muškab csoportot ma a hettiták leszármazottainak tartják, ugyanakkor etimológiailag a muskhi népnév – főleg annak asszír névalakjai – is közel áll hozzá.

Kilamuva egy vazallus városkirályságot örökölt, és egy rendezett, független kishatalmat hagyott utódjára, Karlira.

Források[szerkesztés]

  • Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISSN 1218 9855 (2003). ISBN 963 389 425 5  246-249. old. (Azittawadda király felirata, Kilamuwa király önéletrajzi felirata)

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Saul
Szamal királya
i. e. 850i. e. 820 körül
Következő uralkodó:
Karli
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap