Kiképzés (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiképzés
(Training Day)
2001-es amerikai film

RendezőAntoine Fuqua
ProducerBobby Mewmyer
Jeffrey Silver
Bruce Berman
Davis Guggenheim
Vezető producerDavis Guggenheim
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid Ayer
FőszerepbenDenzel Washington
Ethan Hawke
Scott Glenn
Eva Mendes
Tom Berenger
ZeneMark Mancina
OperatőrMauro Fiore
VágóConrad Buff IV
DíszlettervezőNaomi Shohan
Gyártás
GyártóWarner Bros. Pictures
Village Roadshow Pictures
NPV Entertainment
Outlaw Productions
WV Films II
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő115 perc
Költségvetés$ 45 000 000(becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
BemutatóUSA 2001. október 5.
magyar 2002. március 7.
Díj(ak)1 Oscar-díj
KorhatárUSA R
magyar Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA $ 76 631 907
$ 28 244 326[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kiképzés (Training Day) egy 2001-ben bemutatott amerikai bűnügyi film, melyet David Ayer forgatókönyve alapján Antoine Fuqua rendezett, Denzel Washington és Ethan Hawke főszereplésével. Denzel Washington alakításával elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

A film bemutatására Amerikában 2001. október 5-én került sor, míg Magyarországon 2002. március 7-én mutatták be.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet Los Angelesben játszódik. Alonzo Harris (Denzel Washington) a kábítószer-osztály nyomozója, aki Jake Hoyt (Ethan Hawke) újoncot kapja társul, akit szárnyai alá kell vennie. Jake nagy lelkesedéssel veti bele magát a munkába Harris oldalán. Első közös napjukon kisstílű drogosokat kapnak el, összeesküvést lepleznek le, és még egy gyilkosságba is belekeverednek. Ahogy Jake egyre jobban megismeri Alonzo módszereit, rájön, hogy Harris egy korrupt zsaru, aki megtanulta, hogy "Farkassá kell lenned, ha farkasokkal akarsz küzdeni". A törvények kívülieket a törvényen kívül akarja legyőzni. De Jake nem tud azonosulni Harris nézeteivel és módszereivel, azon gondolkodik, hogy mi ennek az ára. Hol a határ, ha egyszer valaki elkezdi a szabályokat "tágítani"? Harris és Jake viszonya egyre feszültebbé válik az idő előrehaladtával. Ám nem biztos, hogy végül nem fordulnak egymás ellen…

Produkció[szerkesztés]

A forgatókönyvíró David Ayer Los Angelesben nőtt fel, annak is a legkeményebb részén. Sokat tanakodott, hogy egy olyan történet, melyben egy zsaru, letér a "jó" útról, vajon tetszik-e a közönségnek. Los Angeles legkeményebb negyedét járta, beszélgetett a helyiekkel, szemlélte az eseményeket.

Antoine Fuqua szeretett volna valódi helyszíneken forgatni és helyi szereplőkkel játszani. Éreztetni akarta a nézőkkel, hogy az események hozzá tartoznak egyes emberek mindennapjaihoz. Azzal segítette színészeit, hogy Los Angeles legsötétebb negyedeibe vitte el őket és gengszterekkel valamint kábítószer kereskedőkkel beszélgettek. Denzel Washington Alonzo karakterét karizmatikus alakká akarta formálni, akit érdekel a saját sorsának alakulása, de már maga sem látja a különbséget jó és rossz között. személyisége, durvulása, korruptsága módszereiről szerzett tapasztalatai segítette.

Szereplők[szerkesztés]

Filmzene[szerkesztés]

A film zenéjében olyan dalok szerepelnek, amelyeket kifejezetten e film kedvéért írt Dr. Dre, Xzibit, Cypress Hill, Nelly és Snoop Dogg.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

(Elnyert díjak félkövérrel jelölve)

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]