Kijevi nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kijevi nemzetközi repülőtér (Міжнародний аеропорт «Київ»)
М.А. Киев-Жуляни (IEV).JPG
IATA: IEV  ICAO: UKK
Adatok
Elhelyezkedés Kijev
 Ukrajna
Megnyitás 1924
Névadó Kijev
Tszf. magasság 179
Futópályák
Irány Hosszúság Burkolat
08/26 2310 m beton
Elhelyezkedése
Kijevi nemzetközi repülőtér (Kijev)
Kijevi nemzetközi repülőtér
Kijevi nemzetközi repülőtér
Pozíció Kijev térképén
é. sz. 50° 24′ 06″, k. h. 30° 27′ 06″Koordináták: é. sz. 50° 24′ 06″, k. h. 30° 27′ 06″
A Kijevi nemzetközi repülőtér weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kijevi nemzetközi repülőtér témájú médiaállományokat.

A Kijevi nemzetközi repülőtér (ukránul: Міжнародний аеропорт «Київ», magyar átírásban: Mizsnarodnij aeroport Kijiv), közismert nevén Zsuljani repülőtér (Жуляни) (IATA: IEV, ICAO: UKKK) Ukrajna fővárosában, Kijevben található nemzetközi repülőtér. Jelentős belföldi forgalmat is lebonyolít. Egy kifutópályával és egy utasterminállal rendelkezik. A repülőtér mellett működik a 410. sz. polgári repülőgépjavító üzem, amely a Zsuljani repülőtér kifutópályáját használja. 2003-ban a korábban a repülőtérhez tartozó területen nyitották meg az Ukrán Állami Repülési Múzeumot.

Története[szerkesztés]

A polgári repülőteret 1924-ben nyitották meg az egykori Zsuljani település (ma Kijev része) mellett található Poszt-volinyszki katonai repülőtéren. Az első járatot, egy Harkivból érkező gépet 1924. május 24-én fogadta, (az út 3 óra 20 percig tartott), majd június elejétől indult el a rendszeres légiforgalom Harkiv és Kijev között. Ebben az időszakban a repülőtér csak egy füves rét volt, utasforgalmi épületek még nem léteztek akkor.

A repülőtér utasterminálját 1949-ben építették fel Viktor Jelizarov tervei alapján. A repülőtér elsősorban szovjet belföldi járatokat szolgált ki, de közbülső leszállóhelyként érintették a repülőteret egyes Moszkvából induló járatotk, valamint több egykori szocialista országból is fogadott járatokat.

Az 1950-es években az első szovjet sugárhajtású utasszállító repülőgép, a Tu–104 megjelenésével a repülőtér bővítése vált időszerűvé. A kormányzati tervekben felmerült a repülőtér bővítésének a gondolata. Ezt azonban később elvetették, és helyette egy teljesen új nemzetközi repülőtér megépítéséről határoztak a Boriszpil melletti egykori katonai repülőtér helyén.

Az 1959-ben megnyitott boriszpili repülőtér az 1960-as évektől átvette a nemzetközi járatok kiszolgálását, ettől az időszaktól a kijevi repülőtér a kisebb belföldi és főleg ukrajnai járatokat fogadta. A repülőteret az 1960-as évektől kezdték el Zsuljani repülőtérnek nevezni.

1988-ban, amikor Zsuljanit Kijevhez csatolták, a repülőtér hivatalos neve Kijevi nemzetközi repülőtérre változott. A mindennapokban azonban továbbra is széles körben elterjedt a Zsuljani repülőtér megnevezés.

2011 elején a Boriszpili repülőtérről a Zsuljani repülőtérre költözött át a WizzAir Ukraine légitársaság.

Légitársaságok[szerkesztés]

A repülőtéren járatot üzemeltető légitársaságok (zárójelben a célállomás):

  • Grúz Nemzeti Légitársaság (Tbiliszi)
  • DonbaszAero (Szimferopol)
  • WizzAir (Budapest, Dortmund, Köln, London, Katowice, Kutaiszi, Oslo, Antalya, München, Velence, Hamburg, Szimferopil, Lviv)

Külső hivatkozások[szerkesztés]