Kidarita királyság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kidarita királyság a 350-es évektől 486-ig fennálló ázsiai királyság volt.

Története[szerkesztés]

A Kidarita királyság Ázsia térképén Kr. u. 400 körül (az Aral-tótól délkeletre)

A Kidarita királyságot Kidara (vagy a kínai források szerint Ki-To-Lo), a késői Kusán-dinasztia vazallusa alapította. A királyság magja Horászán és Pandzsáb volt. Amikor Kidara megerősítette hatalmát és új államát, az eddigi ura, a Kusán-dinasztia ellen fordult és megdöntötte azt. Kidara létrehozott egy államot, amelyet Kidarita királyságnak neveznek, bár Kidara továbbra is a régi Kusán királyok örökösének tartotta magát, amit a Kusán-stílusú érméi is sugallnak. A Kidarita királyság a fennállása során kezdetben virágzó, s a későbbi idők vereségeinek hatására is gazdag állam volt. Ez a gazdagság azonban csak kicsivel múlta felül a Kusán elődök gazdagságát.

Kidara nem sokáig uralkodhatott új és hatalmas birodalma felett, mert északról egy erőteljes nomád betörés érte országát. E betörést a Zsuanzsuan törzsek vezették, de mellettük kései hiungnu(hjón) és egyéb törzsek is érkeztek Belső-Ázsiából, és a birodalom magjában, Kelet-Toharisztánban és Pandzsábban telepedtek le. A támadás következtében a kidariták délre és nyugatra (Dél-Baktria, Nyugat-Toharisztán) szorultak vissza. A birodalom még további, kb. száz évre fennmaradt ugyan, de területe egyre csökkent a Heftalita és Szászánida támadások miatt.

Utóélete[szerkesztés]

A Kidariták voltak az utolsó maradványai a Kusán birodalomnak. Őket véglegesen csak a Heftaliták (a hjónok és uarok/korai avarok birodalomalapító dinasztiája) tudták megdönteni 486-ban, egy Szászánidákkal közös támadás során.

Főbb Kidarita királyok[szerkesztés]

  • Kidara (ur. kb 350-380 között)
  • Salanavira (ur. kb az 5. század közepén)
  • Vinayaditya (ur. kb az 5. század végén)
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap