Quentin Quire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kid Omega szócikkből átirányítva)
Kid Omega
Megjelenési információk
KiadóMarvel Comics
Eredeti neveKid Omega
Első megjelenésNew X-Men #122
2002. március
MegalkottaGrant Morrison
Frank Quitely
Kid Omega adatai
Valódi neveQuentin Quire
Fajamutáns
Csoporthoz tartozásaXavier Professzor Iskolája
Omega Gang
KépességeiOmega szintű pszichikus képességekkel bír, kiemelkedő intelligencia

Quentin Quire egy kitalált szereplő a Marvel Comics képregényekben. Omega szintű mutáns és a Xavier Intézet egyik diákja, úgy is ismert mint Kid Omega vagy a Zöld Főnix. Első megjelenése New X-Men #122-ik száma (2002. március), habár nem volt megnevezve egészen a New X-Men #134-ik számáig (2003. január). Megalkotói Grant Morrison és Frank Quitely.

Története[szerkesztés]

A Xavier iskola[szerkesztés]

Quentin Xavier professzornak a genoshai háborúból való visszatérése után csatlakozott a mutánsok különleges iskolájához és segített újjáépíteni a birtokot. Hamar kitűnt a diákok közül ragyogó intelligenciájával, Xavier éltanulója lett. Jean Greynek is megbecsült diákja és pártfogoltja volt. Rendszeresen és céltudatosan edzette magát, hogy minél jobban kontrollálja a képességeit, habár sosem írták körbe azokat pontosan, azonkívül, hogy Quentin erős telepata. A Stepfordi Kakukkok leírása szerint "látó-elméje van", de nem volt prekognitív képességekre korlátozva.

Quentin gyakran töltötte szabadidejét Glob Herman-nal, a teljesen átlátszó bőrű mutánssal és fülig beleesett Sophie-ba, a Stepfordi Kakukkok néven ismert mutáns ötös ikrek egyikébe. A Kakukkok azonban egy emberként utasították el Quentint nem okolva meg a döntést, Emma Frost a viselkedésüket pusztán kamasz, iskolai rivalizálásnak tekintette.

Az Omega gang[szerkesztés]

A születésnapján Quentin szülei elmondták neki, hogy adoptálták, majd a tudomására jutott Jumbo Carnation halálhíre, akit a pletykák szerint mutánsellenes fajvédők vertek agyon. Ezek a hírek még jobban megingatta a fiatalember lelki egyensúlyát, bement a városba és levágatta a haját, olyan frizurát készíttetve, ami erősen emlékeztetett a mutáns veszély fenyegető illusztrációjára. A képet még Bolivar Trask egyik publikációjában hozták le az újságok, aznap mikor Quentin a világra jött.

A fiú aztán vitába szállt az iskola politikájával és érdemeivel Xavier álláspontjával szemben.

Ön folyton arra bízta minket, hogy álmodjunk; vajon mit gondolna, ha olyan álmunk lenne, ami nem nyerné el a tetszését?

Quentint követte pár hasonlóan gondolkodó diák, akikkel együtt megalapították az Omega Gang nevű bandát. A fiú arra biztatta társait, hogy adagolják túl a Kick nevű mutáns drogot. Leszólítottak egy csapat embert egy sikátorban akiket megöltek, vagy megcsonkítottak. Mikor Glob Herman megkérdezte, hogy mi történt Quentin áldozatával, ő azt felelte, hogy "belefaragta" a nevét az ember elméjébe. Quentin és a csapata elment egy mutáns tetoválóhoz és megjelölték mindnyájuk karját egy X felett elhelyezkedő Omega szimbólummal. Az Omega-banda lesből rátámadt Xavier professzorra és leütötték egy baseball ütővel. A fejére egy képességeit gátló sisakot húztak, amit Quentin Magnetónak az interneten talált tervei alapján készített el.

A rákövetkező reggelen nyílt nap lett volna a szülőknek és a médiának, mikor is Quentin kihirdette a közönséges emberekre a vadászidényt és kirobbantotta a mutáns fiatalok lázadását.

A lázadás[szerkesztés]

Sok diák csatlakozott még Quentinhez, hogy Xavier ellen tiltakozzon, de Küklopsz, Emma Frost és Xorn leverték őket. Azonban X professzor még mindig Quentin fogságában volt. A Stepfordi Kakukkok Sophie vezetésével a Cerebro és egy adag Kick segítségével felerősítették megosztott erejüket és megütköztek Quentinnel. A fiú testét kiégette a saját telepatikus energiája, a harcot követően állapotát Henry McCoy próbálta stabilizálni. Megállapította, hogy a drog folytonos túladagolásai egy másodlagos mutációt okoztak, ami az agyat fénynél is gyorsabb energiává alakította, miközben a bolygón minden élő lénynel egyidejűleg, állandó telepatikus kapcsolatba hozta Quentint.

Xavier sisakját Xorn nyitotta ki és tette ezzel a professzort ismét szabaddá. Quire utolsó szavaival a "belső ellenséget" emlegette. A célzásnak két lehetséges értelmezése van: az egyik Xorn, akiről később kiderült, hogy a mégis életben levő Magneto. A másik Sublime, egy bakteriális létforma, más néven maga a Kick drog.

"A létezés egy magasabb szintje"[szerkesztés]

Quentin azonban nem volt igazán halott. Félig eleven energia alakjában a Bestia laborjában maradt. Egy lehetséges jövőt bemutató történetben Quentin mindezek után arra rendeltetett, hogy a Főnix erő avatarja legyen. A 15104-es Föld-ön egy fiatal fiú, aki Jean Grey Főnix kosztümjéhez hasonló öltözéket visel jelenik meg Jean-nek. Feltételezhetően ő Quentin, mert ugyanolyan hajviseletet hord, mint Quire a halála előtt, sőt Jean úgy tűnik felismeri őt.

Phoenix: Endsong[szerkesztés]

Pár hónappal később, mikor a Főnix erő visszatért a Földre, megérezte Quentint és megvizsgálta. Habár nem a fő Marvel univerzumban az Erő nem őt választotta következő avatarjának, a találkozás öntudatához térítette a fiút és helyreállította a testét.

Quentin megkereste és újra-konstruálta Sophie testét, de képtelen volt befejezni az eljárást, hogyhogy elindult megkeresni a Főnix erőt. Quire úgy találta, hogy a Főnix, ami feltámasztotta Jean Greyt vonzódik Küklopszhoz ezért csatába szállt az X-Mennel, hogy előcsalja. A Főnix Erő teste akkor épp Küklopsz aktuális szeretője, Emma Frost testén osztozott és tulajdonképpen mind a férfit, mind a nőt fogva tartotta, azonban a kölcsönös köteléktől ő sem szabadulhatott. Quentin megtörte ezt a rabságot és a Főnixet arra kérte, hogy élessze fel Sophie-t, amit az meg is tett.

Sophie azonban továbbra is undorodott tőle (vagy a tetteitől) és inkább a halált választotta mint Quire szerelmét. Quentin kiborult, a Főnix pedig otthagyta, had szenvedjen. Túl sok erőt vesztetten Quentin bocsánatot kért az X-Mentől a meggondolatlan viselkedéséért és visszatért nem-testi állapotához Bestia laborjában.[1]

A Phoenix: Warsong című folytatásban Kid Omega emberi alakjában jelenik meg újra.

Képességek[szerkesztés]

A New X-Men-ben Quentint haladó kognitív és telepatikus erői képessé teszik, hogy felgyorsult arányokban szervezze gondolatait, nyíltan, vagy titokban manipulálja mások elméjét, ellenálljon a gondolatolvasásnak, és megbénítson számos ráirányuló pszichés behatást. Emma Frost egy alkalommal kijelentette, hogy Quentin elméje több ezer briliáns gondolatot dolgoz fel egyetlen másodperc alatt.

A Phoenix: Endsong-ban Quentin hatalmas telekinetikus erőket hozott mozgásba, a robbanás, ami összetörte a félig-élő alakját bezáró tárolóedényt, az egész Xavier iskolában hallható volt. Kiemelte Sophie testét a földből, rekonstruálta, és szuperszonikus sebességgel repült. Ismeretlen, hogy ezek a saját rejtett képességei voltak e, vagy a Főnix Erő adományai. A New X-Men sorozatban nem adta a jelét, hogy lennének telekinetikus képességei.

X-Men: Az ellenállás vége[szerkesztés]

Az X-Men: Az ellenállás vége című filmben a teste felületén tollak sarjadtak, a nevét csak Kid Omega néven említik, nem mint Quentin Quire-t. Ez a "Kid Omega" valójában a képregényekben szereplő Quill, a magyar fordításban megjelenő Új Világ X-Men képregényben pedig „Csőr” néven ismert mutáns (Barnell Bohusk). A filmben Jean Grey megöli.

Források[szerkesztés]