Ki mit tud? (1988)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ki mit tud?
8. évad
Ország Magyarország
Sugárzás1988. júlus 27 –
1988. szeptember 17
Magyar adó MTV
Epizódok száma 9 (+ gálaműsor)
Kronológia
← Előző
Következő →
1983
1993

A Ki mit tud? Magyar Televízió kulturális tehetségkutató műsorának nyolcadik kiadása (más írással: Ki mit tud? '88), amelyet 1988. júlus 27.[1] és szeptember 17.[2] között rendeztek meg a budapesti Thália Színházban.

A műsort Antal Imre vezette első alkalommal. A zsűriben a korábbi kiadásokban állandó zsűritagok (Szinetár Miklós, Petrovics Emil, Vásárhelyi László) mellé csatlakozott Benkó Sándor zenész (korábbi Ki mit tud? résztvevő) második alkalommal és először szerepelt a zsűriben Ungár Anikó bűvész (1965-ös Ki mit tud?-győztes), Bánffy György színész és Jeszenszky Endre koreográfus. A zsűrielnök Szinetár Miklós volt első és egyetlen alkalommal.

A győztesek között találjuk többek között Jónás Tamás bűvészt, a Vakolat paródia együttest (tagjai: Keményfi Róbert, Újvári Miklós, Weidl Tamás) és a közönségdíjas dél-amerikai népzenét játszó székesfehérvári Los Andinos zenekart. De itt tűntek fel később színészként befutott vers- és prózamondók is: a győztes Fekete Ernő, a döntős Kálid Artúr (itt még Fekete Tibor és Békési Artúr néven) valamint az elődöntős Reisenbüchler Sándor. Itt szerepelt középdöntőbe jutott parodistaként Nyári Zoltán későbbi operaénekes is.

A műsor felelős szerkesztője Gál Mihály, rendezője Vadkerti Tibor volt.

Évad ismertető[szerkesztés]

A szervezésben szerepet vállalt a Magyar Televízió Gyermek- és Diákműsorok Főszerkesztősége mellett a KISZ, a Művelődési Minisztérium, az Állami Ifjúsági és Sporthivatal és a Szakszervezetek Országos Tanácsa.[3] A műsor támogatói a Fogyasztási és Ipari Szövetkezetek Országos Tanácsa, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa, a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium voltak.

A megyei és budapesti válogatók március 10-től áp­rilis 30-ig voltak. Az országos válogató május 5-30. között zajlott le. A már televíziós elődöntőre a fő­városi és megyei válogatókon kívül néhány nagyobb országos amatőr rendezvényről is be lehetett kerülni (pld AORTA '88). [4] Többek között így jutott be több zenekar is (például a későbbi döntős miskolci Swetter[5] és a középdöntőig jutó pécsi Morris és a debreceni Camera 06 együttesek).

Az összes válogatón több mint 10 ezren vettek részt, végül 105 produkció került be a televíziós fordulókra.[6][3] Új kategóriaként vezették be az amatőrfilm/videófilm-készítést.[7] Az amatőrfilm kategóriában beválogatott videófilmeket az aznapi elődöntők előtti délutáni órákban mutatták be a közszolgálati televízióban. Ezen alkotások esetében csak a közönség szavazás döntött.

A verseny hat elődöntőből, két középdöntőből és egy döntőből állt. A négyórás döntőben végül 11 kategóriában hirdettek győztest, akik egyiptomi körutazást nyertek.[3][8] Emellett számos különdíj (ajándék és pénzjutalom) került kiosztásra. A döntőt később egy gálaműsor is követett, amelyben a Ki mit tud?-győztesek mellett a versenyen korábban kiesett, de közönségkedvenccé vált előadók léptek fel a Budapest Kongresszusi Központban (erről később tévés összeállítás is készült).

Döntő[szerkesztés]

      Győztes |       Közönségdíjas

# Versenyzők Kategória Eredmény
1 Szabó György modern tánc Győztes[3]
2 Akrobatikus Rock & Roll táncformáció (Szombathely) modern tánc Döntős
3 Jónás Tamás (bűvész) egyéb #1 Győztes[3]
4 Quick Boys (akrobaták) egyéb #1 Döntős
5 Vakolat együttes (parodisták) egyéb #2 Győztes[3]
6 Varga Sándor és Torda Ferenc (parodisták) egyéb #2 Döntős
7 Kemény Sára és Strack Orsolya (népdal) vokális zene Győztes[3]
8 Nika kamarakórus (Nyíregyháza) vokális zene Döntős
9 Cimborák néptánctrió (Nyíregyháza) néptánc szóló Győztes[3]
10 Szabó Csaba néptánc szóló Döntős
11 Kispeti Dorottya táncdal Győztes[3]
12 Hetényi Pál táncdal Döntős
13 Lucky Boys Dixieland Band pop-rock Győztes[3]
14 Swetter pop-rock Döntős
15 Fekete Tibor vers- és prózamondás Győztes[3]
16 Békési Artúr vers- és prózamondás Döntős
17 Farkasinszky Attila vers- és prózamondás Döntős
18 Nyírség táncegyüttes (Nyíregyháza) néptánc együttes Győztes[3]
19 Vidróczki néptáncegyüttes (Gyöngyös) néptánc együttes Döntős
20 Rila Balkáni Néptáncegyüttes (Budapest) néptánc együttes Döntős
21 Tóth Anikó és Tóth Marica (zongora) hangszeres zene (szólista) Győztes[3]
22 Oszkó Attila (blockflöte) hangszeres zene (szólista) Döntős
23 Sándorfalvi Budai Sándor Citerazenekar hangszeres együttes Győztes[3]
24 Los Andinos hangszeres együttes Döntős
25 Táncsics Gimnázium reneszánsz együttese (Budapest) hangszeres együttes Döntős
 • A középdöntő után két "egyéb" kategóriát hoztak létre, így a döntőbe jutott paródiákat külön kategóriába sorolták.

A videófilmes kategóriában Doma Péter nyert.[3]

Érdekesség[szerkesztés]

 • Kálid Artúr az elődöntő és középdöntő között vonult be katonának, ezért külön engedéllyel hagyhatta el a laktanyát és szerepelhetett tovább a műsorban.
 • A döntőbe jutott népzenészekkel albumot is kiadtak.[9]
 • Udvardi-Lakos Márton, a Swetter együttes dobosa az egyik interjúban felidézte, hogy a rendező azt mondta nekik a döntő előtti kamerapróbán: "Nem érdemes nagyon izgulni, ti a második helyezettek vagytok… Tudjátok, nem akarjuk, hogy az emberek kimenjenek az utcára tüntetni, a Hidegen fújnak a szelek… című dal után, még a végén politikailag félreértenék…”.[10]
 • A Swetter együttesből a kilépett énekesnőjük (Heiszmann Ildikó „Szepi”) helyére Szebeni János „Szebi" került, aki a szintén Ki mit tud?-os Morris együttes énekese volt.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-UGhlZVpQdW5tU1Evc3BQVldlMWNqUmZCeHpwZXpJcEJYQU95RzIxUkVoST0
 2. https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-aThJQzJiQ1I1R1ZVdVZsMDVteVNYb0JNMHZIQnViMFlqL0g0MndsRG56QT0
 3. a b c d e f g h i j k l m n o Nógrád, 1988. szeptember (44. évfolyam, 209-234. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. május 21.)
 4. "Ki mit tud? - nyolcadszor!" Népművelés. 1988. 1. szám 6-7 oldal.
 5. Déli Hírlap, 1988. július (20. évfolyam, 154-179. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. május 23.)
 6. https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-aThJQzJiQ1I1R1ZVdVZsMDVteVNYb0JNMHZIQnViMFlqL0g0MndsRG56QT0
 7. A magyar televíziózás műfajai (angol nyelven). mek.oszk.hu. (Hozzáférés: 2022. május 23.)
 8. Kelet-Magyarország, 1988. szeptember (45. évfolyam, 209-234. szám) | Könyvtár | Hungaricana. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2022. május 23.)
 9. Kemény Sára És Strack Orsolya Énekkettős, Sándorfalvi Budai Sándor Citerazenekar, Los Andinos Együttes - Ki Mit Tud? '88” (angol nyelven).  
 10. a b Paya, Hímer Bertalan: Swetter: Ki mit tud? (1988) (magyar nyelven). Rockinform Magazin, 2019. március 1. (Hozzáférés: 2022. június 30.)