Khalai kaszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Khalai kaszt a protossok dolgozóosztálya a StarCraft univerzumában. Ők adják a népesség legnagyobb részét, ugyanakkor azon protossokat is így nevezik, akik a Khala, az „Emelkedés Útját” követik.

A Khalai kaszt tagjai építették újra Aiur megtépázott világát fajuk civilizációjával együtt a Viszály Eonját követő békés korokban. A kaszt a civil társadalomból áll össze, az egyszerű kétkezi munkásoktól egészen a pszionikus tudományágakat tanulmányozó tudósokig, mérnökökig és technikusokig. Kerülik a nyílt harcot, de a Nagy Háború (Great War) idején szembeszálltak a szeretett planétájukat megtámadó zerg invázióval.

Egyetlen törzsük ismert, a Furinax. Ezek a protoss munkások, fegyverkészítők és mérnökök az Aiur elleni invázió alkalmával a Konklávét képviselő Aldaris judikátor oldalán harcoltak mind az idegen betolakodók, mind a lázadó protoss erők ellen, ami a Khalai polgárháború alatt csúcsosodott ki.

A zergek győzelmét követően a khalai kaszt tagjai kénytelenek voltak a sötét templomosokra támaszkodni, amikor azok a száműzetésük alatt meghódított Shakuras bolygóra vezették őket. A túlélők ezután megpróbáltak beilleszkedni az új világukba és felépítették New Antioch városát is, de amíg a templomosok és sötét testvéreik a szülőbolygó felszabadításáért megtorló hadjáratot vezettek a Zerg Központi Tudat pusztulását túlélő zerg fészekaljak ellen, Shakurason egy gyűlölködő sötét templomos, Ulrezaj veszélyeztette a menekültek életét. Ulrezaj és árulói terran banditák és a warp átjárókon keresztüljutott zerg harcosok támogatásával megtámadtak több aiuri protoss menekülttábort. Zeratul és Artanis erői ezért visszatértek és leszámoltak mindannyijukkal, Kerrigan zergjeinek megfékezésére pedig Új Antiochot erőddé változtatták, így sikerült megálljt parancsolni az újabb hódításnak. Mostanra az új társadalmi rend, a Hierarchia alatt újra magukra találhatnak.

Jegyzetek[szerkesztés]