Kertészeti Egyetem Klubja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mozaik a K épület aulájában, ahol a klub rendezvényeit tartották. 1970 Hincz Gyula, Rácz András és Hegyi György alkotása.

Kertészeti Egyetem Klubja, a KEK, 1970-ben született meg az akkori egyetemisták fejében.[1] Két évvel korábban adták át az egyetem központi épületét (Budapest, Villányi út 29-43.),[2] ahol ideális feltételek kínálkoztak rendezvények, koncertek lebonyolításához. A névadáshoz tudni kell, hogy az intézmény neve 1968-tól 1986-ig Kertészeti Egyetem volt.

Eleinte Tolcsvay-klubként, majd LGT-klubként ismerték meg a budapestiek a KEK-et, de Magyarország szinte valamennyi élvonalbeli zenekara koncertezett itt szombatonként. A hétvégi rendezvényeken kívül sok hétközi program várta az idelátogató egyetemistákat, középiskolásokat, és más, többnyire fiatal érdeklődőt. A KEK félig zárt klubként működött, mert a szombati rendezvényre a fiúk csak tagsági igazolvánnyal vásárolhattak belépőjegyet.

Működtetése és alapítása[szerkesztés]

A KEK működését az egyetemisták biztosították, ahogy a forrásokat is az egyes rendezvények megszervezéséhez, lebonyolításához. Sem állami, sem párt, sem KISZ támogatásra nem volt szükség a működéshez, a hétvégi rendezvények bevétele biztosította a forrásokat a hétközi kulturális rendezvények megszervezéséhez. Ezek a rendezvények többnyire ingyenesen voltak látogathatók.

Rendezvényei[szerkesztés]

A KEK rendszeres hétközi rendezvényei voltak:

Rendezői gárda[szerkesztés]

A rendezői gárdát kizárólag a Kertészeti Egyetem hallgatói alkották. Az egyes rendezvények lebonyolítására, továbbá az események kísérő feladatainak ellátására (ruhatár, takarítás, stb.) díjazás ellenében jelentkezhettek a hallgatók.

A klub szervezete a szélesebb körű Klub-bizottságból (15-20 fő) és a szűkebb, 7 tagú Klub vezetőségből épült fel. A Klubbal kapcsolatos stratégiai és operatív döntések ebben a körben születtek. Az Egyetem állami vezetésével megbízott összekötő tartotta a kapcsolatot, aki mint főállású egyetemi alkalmazott egyéb feladatai mellett látta el ezt a szerepkört. Leghosszabb ideig Pileczky Piroska segítette a diákok klubos aktivitását.

A klub vezetői alapítástól, megszűnésig:

  • Kálóczy Béla
  • Brózik Sándor
  • Kézdy András
  • Besnyő György
  • Udvardi Antal
  • Simon Pál
  • Csehkis Imre
  • Veres Árpád
  • Bánátfy Rudolf
  • Tóth Zsolt
  • Antal Gyula
  • Végvári Tamás
  • Zsitnyányi Andrea

A KEK legnagyobb számú közönséget vonzó eseményei a szombat esti pop koncertek voltak, - mint erről szép összefoglalót ad az NKA honlapja. A "K" épületben tartott "nagykoncerteket" a KEK virágkorában, - amikor a fiú tagok száma meghaladta a 7000 főt (!) -Turbók János (Turbina) szervezte, aki tudását azóta is kamatoztatja az Agárdi Popstrand mindeneseként.

A KEK 1982-ben KISZ-díjat kapott a 12 éve tartó kiemelkedő kulturális tevékenységéért.

1982-től a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt rendezvény helyszíne.

A '80-as években rendszeresen itt tartották az un. POP gálát, pop/rock műfajban a közönség és szakma képviselőinek szavazatai alapján nyertesek részvételével országos jelentőségű koncertet. A "legnépszerűbb klub" kategóriában évekig a KEK vitte el a díjat.

Országos hírű klubként egyik kezdeményezője volt az egyetemi klubok szorosabb együttműködésének, kiváló kapcsolat alakult ki a "konkurens" 'E' klub, Vár klub, Sote klub, Ezres Klub, Közgáz klub stb. vezetőivel, rendezőivel.

A rendszerváltás után nem sokkal megszűnt a klub.

A Kertészeti Egyetem Klubja a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjában a Poptörténeti Tanösvény részét képezi.[4]

A Kertészeti Egyetem kulturális életét a KEK-en kívül gazdagította még az egyetem országosan elismert néptánc csoportja, melyet Lelkes Lajos irányított. Heti rendszerességgel működött az egyetem énekkara is. A gazdag sportélet is szervezeti keretet kapott a KEAC (Kertészeti Egyetem Atlétikai Club) működésével.

Megemlékezés[szerkesztés]

Emléktábla avatás:

2019-ben a KEK-es öreg rendezők kezdeményezésére és további támogatók csatlakozásával (egyetem, kerületi önkormányzat) KEK emléktáblát avattak a Villányi úti bejáratnál.

KEK emléktábla a Villányi úti bejáratnál

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zana János: Élelmiszeripari felsőoktatás. Szent István Egyetem, 2016. (Hozzáférés: 2022. február 4.) ebben az évben jött létre az Élelmiszeripari Főiskola, ezért a Kertészeti Egyetem részévé vált a Budapest Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum, oktatókkal és hallgatókkal
  2. Zana János: Épületek. Szent István Egyetem, 2016. (Hozzáférés: 2022. február 4.) a jelenlegi K épület
  3. http://elkazovszkij.hu/munkai/panoptikum/1073/dzsan-panoptikum-iii-1978-marcius-5-/
  4. Kertészeti Egyetem Klubja. www.csehtamasprogram.hu. (Hozzáférés: 2017. június 21.)[halott link]