Kertész Krisztián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kertész Krisztián
Született 1977szeptember 12. (43 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása közgazdász, tanár
Iskolái Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (–2003)

Kertész Krisztián (Budapest, 1977. szeptember 12.) közgazdász, főiskolai tanár, 2010-ben az év oktatója. Nős, felesége tanítónő, három gyermek édesapja.

Tanulmányai[szerkesztés]

A Berzsenyi Dániel Gimnázium fizika szakán érettségizett 1996-ban, majd egyből felvételt nyert a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre. Kiváló minősítésű diplomáját 2003-ban szerezte meg gazdaságpolitika főszakirányon és Európa (társulás, modernizáció, integráció) mellékszakirányon. Egyetemi évei alatt más szakmai versenyek mellett TDK-t is nyert gazdaságpolitikai témában, a Kaliforniai Állami Egyetemen közgazdaságtant és jogot is tanult.

2003 és 2006 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pénzügyi Intézetén elvégezte a PhD-képzést gazdaságpolitika specializáción, majd kiváló minősítéssel leszigorlatozott. A doktori fokozatot 2007-ben szerezte meg.

Felsőfokú angol és középfokú olasz nyelvtudással rendelkezik.

Szakmai pályafutása[szerkesztés]

Kutatási témája „a piac és a kormányzat tökéletlenségeinek rendszerezése és gazdaságpolitikai összefüggései”. Már PhD-hallgatóként és óraadó oktatóként is gazdaságpolitikát tanított éveken át. 2007-től a Heller Farkas Főiskola, 2010-től az Általános Vállalkozási Főiskola, 2015-től pedig az International Business School főállású oktatója, mikroökonómiát, makroökonómiát, gazdaságpolitikát és nemzetközi gazdaságtant tanít magyar és angol nyelven. Szintén 2007 szeptembere óta, a Budapesti Corvinus Egyetemen A piaci és kormányzati kudarcok gazdaságpolitikája című tantárgy felelőse, oktatója.

A Wikipédia mintájára a Corvinus Egyetemen honlapot alapított, amelynek célja, hogy a gazdaság kifehérítésével kapcsolatos jogszabályokat, tanulmányokat és intézkedéseket összefoglalja és enciklopédikusan rendszerezze, továbbá új gazdaságpolitikai javaslatokat is összegyűjtsön.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

2004 februárjában lépett be az MSZP-be, és mozgalmat indított az államháztartás reformjának és átláthatóvá tételének népszerűsítése érdekében. Előadásain és a párttagok körében több ezer példányban terjesztett munkáiban az egészségügy, az adó- és nyugdíjrendszer, a lakás- és a környezetpolitika megújításának lehetőségeit ismertette előbb a Gazdaságpolitikai Klub, majd az általa alapított Ésszerűség és Felelősség Országos Platform vezetőjeként.

2007 és 2015 között a párt választmányának tagja és kongresszusi küldöttje, a 2010-es országgyűlési választásokon a párt budapesti és országos listáján képviselőjelölt, az MSZP 2010. július 4-i tisztújító kongresszusán az országos elnökségbe tagjelölt, majd a 2010-es önkormányzati választásokon a Budapest VIII. kerület 11-es választókerületében önkormányzati képviselőjelölt volt. 2015-ben lemondott minden párttisztségéről és kilépett az MSZP-ből.

Művei[szerkesztés]

  • Államháztartási reform. Az MSZP Gazdaságpolitikai Klubjának a kiadványa; fel. szerk. Kertész Krisztián; MSZP Gazdaságpolitikai Klub, Bp., 2004
  • Az állami elosztórendszerek megújítása. Reformok a gazdasági modernizációért, esélyegyenlőségért, szociálpolitikáért. MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platform kiadványa; fel. szerk. Kertész Krisztián; MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platform, Bp., 2005
  • A piaci és kormányzati tökéletlenségek rendszerezése és gazdaságpolitikai összefüggései; Kertész Krisztián, Bp., 2006
  • Államreformért. Rendezvények és közlemények, 2006-2007. MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platform kiadványa; MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platform, Bp., 2008

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]