Kertész Krisztián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kertész Krisztián
Született 1977szeptember 12. (41 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása közgazdász, tanár

Kertész Krisztián (Budapest, 1977. szeptember 12.) közgazdász, főiskolai tanár, 2010-ben az év oktatója. Nős, felesége tanítónő, három gyermek édesapja.

Tanulmányai[szerkesztés]

A Berzsenyi Dániel Gimnázium fizika szakán érettségizett 1996-ban, majd egyből felvételt nyert a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre. Kiváló minősítésű diplomáját 2003-ban szerezte meg gazdaságpolitika főszakirányon és Európa (társulás, modernizáció, integráció) mellékszakirányon. Egyetemi évei alatt más szakmai versenyek mellett TDK-t is nyert gazdaságpolitikai témában, a Kaliforniai Állami Egyetemen közgazdaságtant és jogot is tanult.

2003 és 2006 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pénzügyi Intézetén elvégezte a PhD-képzést gazdaságpolitika specializáción, majd kiváló minősítéssel leszigorlatozott. A doktori fokozatot 2007-ben szerezte meg.

Felsőfokú angol és középfokú olasz nyelvtudással rendelkezik.

Szakmai pályafutása[szerkesztés]

Kutatási témája „a piac és a kormányzat tökéletlenségeinek rendszerezése és gazdaságpolitikai összefüggései”. Már PhD-hallgatóként és óraadó oktatóként is gazdaságpolitikát tanított éveken át. 2007-től a Heller Farkas Főiskola, 2010-től az Általános Vállalkozási Főiskola, 2015-től pedig az International Business School főállású oktatója, mikroökonómiát, makroökonómiát, gazdaságpolitikát és nemzetközi gazdaságtant tanít magyar és angol nyelven. Szintén 2007 szeptembere óta, a Budapesti Corvinus Egyetemen A piaci és kormányzati kudarcok gazdaságpolitikája című tantárgy felelőse, oktatója.

A Wikipédia mintájára a Corvinus Egyetemen honlapot alapított, amelynek célja, hogy a gazdaság kifehérítésével kapcsolatos jogszabályokat, tanulmányokat és intézkedéseket összefoglalja és enciklopédikusan rendszerezze, továbbá új gazdaságpolitikai javaslatokat is összegyűjtsön.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

2004 februárjában lépett be az MSZP-be, és mozgalmat indított az államháztartás reformjának és átláthatóvá tételének népszerűsítése érdekében. Előadásain és a párttagok körében több ezer példányban terjesztett munkáiban az egészségügy, az adó- és nyugdíjrendszer, a lakás- és a környezetpolitika megújításának lehetőségeit ismertette előbb a Gazdaságpolitikai Klub, majd az általa alapított Ésszerűség és Felelősség Országos Platform vezetőjeként.

2007 és 2015 között a párt választmányának tagja és kongresszusi küldöttje, a 2010-es országgyűlési választásokon a párt budapesti és országos listáján képviselőjelölt, az MSZP 2010. július 4-i tisztújító kongresszusán az országos elnökségbe tagjelölt, majd a 2010-es önkormányzati választásokon a Budapest VIII. kerület 11-es választókerületében önkormányzati képviselőjelölt volt. 2015-ben lemondott minden párttisztségéről és kilépett az MSZP-ből.

Művei[szerkesztés]

  • Államháztartási reform. Az MSZP Gazdaságpolitikai Klubjának a kiadványa; fel. szerk. Kertész Krisztián; MSZP Gazdaságpolitikai Klub, Bp., 2004
  • Az állami elosztórendszerek megújítása. Reformok a gazdasági modernizációért, esélyegyenlőségért, szociálpolitikáért. MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platform kiadványa; fel. szerk. Kertész Krisztián; MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platform, Bp., 2005
  • A piaci és kormányzati tökéletlenségek rendszerezése és gazdaságpolitikai összefüggései; Kertész Krisztián, Bp., 2006
  • Államreformért. Rendezvények és közlemények, 2006-2007. MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platform kiadványa; MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platform, Bp., 2008

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]