Kergebirkák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kergebirkák
(Wooly Boys)
2001-es amerikai film
RendezőLeszek Burzynski
ProducerRobert Schwartz
Műfajvígjáték-dráma
ForgatókönyvíróMax Enscoe
Annie DeYoung
George Buck Flower
Ed Hansen
Glen Stephens
FőszerepbenPeter Fonda
Kris Kristofferson
Joseph Mazzello
Keith Carradine
Robin Dearden
ZeneHummie Mann
OperatőrWilliam Wages
VágóAndrew S. Eisen
Stephen Rivkin
Gyártás
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő99 perc
Forgalmazás
Bemutató2001
Bevétel335 726 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kergebirkák (eredeti cím: Wooly Boys) 2001-ben bemutatott amerikai kaland-filmvígjáték, amelyet Leszek Burzynski rendezett Peter Fonda, Kris Kristofferson és Joseph Mazzello főszereplésével. A forgatókönyv az észak-dakotai Badlandsben élő juhtenyésztőkről szól.

Egy birkatenyésztő kényszerű látogatása a nagyvárosban szeszélyes kalandot indít el tizenéves, számítógép-zseni unokája számára.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy szénfekete ló (később kiderül, hogy a ló neve Dakota) birkákat terelget a mezőn. Majd jelzi az egyik gazdájának (Shuck-nak - Kris Kristofferson), hogy a terelés megtörtént. Egy platós kisteherautóval száguldozva két fiatal férfi ijeszti meg Shuck-ot, amikor a közelében elhajtanak.

A Spratt fiúk éjszaka, a kocsiban ülve arról ábrándoznak, hogy megszerzik Stoneman (Peter Fonda) birtokát, ahol szerintük egy hőforrás található, és annak felhasználásával gyógyfürdőt csinálnak, majd abból meggazdagodnak. A fiatalabb férfi, Owen megjegyzi (bár a bátyja szerint sem egy észkombájn), hogy Stoneman az apjuknak sem akarta eladni a birtokát. A bátyja, Billy szerint a két vénemberre csak rá kell ijeszteni, attól könnyen meghalhatnak és akkor az övéké lesz a birtok. A kocsi előtt váratlanul Stoneman bukkan fel, egy rájuk szegezett puskával, és elzavarja őket.

Másnap Stoneman bekocsikázik a közeli kisvárosba, Golden Valley-be (Észak-Dakota), hogy átvegye a minden évben szokásos születésnapi üdvözlőlapját, amit a lánya szokott neki küldeni, és hogy elfogyasszon egy ünnepi menüt. Hank Dawson seriff (Keith Carradine) az asztalához telepedik, és elkíséri a postára.

A postán kiderül, hogy az idén nem érkezett üdvözlőlap. „Stoney” tanácstalan. A seriff azt javasolja, hívja fel a lányát telefonon, hogy nincs-e valami baj. Stoney-nak azonban nincsen telefonja és telefonálni sem szeret, továbbá a lánya, Kate Harper nem szokta felvenni a telefont, és Stoney az üzenetrögzítőt pláne nem szereti, ezért inkább vesz egy buszjegyet a minnesotai Minneapolisba, hogy személyesen keresse fel a lányát és 16 éves unokáját, akit kilenc éve nem látott.

Orwill, a seriffhelyettes telefonon értesíti a fivéreket (akiknek ő a nagybátyjuk), hogy Stoney elutazott.

Minneapolisban Stoney a lakcím alapján, gyalog keresi meg a lánya lakhelyét, ami egy nagy, elegáns, modern ház.

Charles (Joseph Mazzello), Stoney unokája van csak otthon, éppen számítógépes hekkelés közben, és nem ismeri meg a nagyapját.

Charles azt mondja Stoney-nak, hogy az édesanyja kórházban van, ezért elindulnak, hogy meglátogassák (Stoney gyalog indul el, mivel a kórház a lakástól csak 3 km-re van). A kórházba érve Stoney rájön, hogy Kate csak azért van ott, hogy rávegye az apját egy kivizsgálásra, amire az nem hajlandó, és el akar menni, de a folyosón összeesik, emiatt kórházi ágyba kerül. Kiderül, hogy aneurizmája van (kóros agyi értágulat).

A farmhoz megérkezik egy Martinez nevű nő, aki rendszeresen segít a két öregúrnak, ezúttal birkákat nyírni jött.

Kate-nek üzleti ügyben sürgősen New York-ba kell utaznia, ezért megkéri a fiát, menjen be a kórházba a nagyapjához.

Shuck megkeresi a seriffet, mert sejtelme sincs, hogy lehet a barátja, Stoney. A seriff elmondja neki, hogy Stoney kórházban van Minneapolisban.

Shuck bemegy a kórházba, ahol Stoney éppen a nővérrel harcol a nadrágjáért, de az nem akarja odaadni neki.

Shuck a nővért egy hatalmas Colt fegyverrel bekényszeríti a mosdóba, ahova bezárja, majd fehér köpenyt vesz fel és Stoney-t kerekesszékben kitolja az épületből. Ott csak egy halottaskocsit találnak, sofőrrel együtt, akit arra kényszerítenek, hogy fuvarozza el őket. A nővér és két férfi utánuk akar eredni, de Shuck figyelmeztető lövést ad le, erre visszafutnak az épületbe. Mivel Charles laptopja Stoney-nál van, ezért kénytelen velük menni. A sofőr rövid idő után idegileg kiborul. Ekkor mindhárman mellé ülnek, és iszogatni kezdenek egy üvegből.

Megállnak benzint tankolni. Charles megpróbálja használni a mobilját, de Shuck elveszi tőle és összetöri.

A két fivér felkeresi Stoney-ék farmját. Kiengedik a birkákat a mezőre, majd meglátják a fekete lovat, és alkalmasnak ítélik rodeóra. Kis küzdelem után lekötözik és magukkal viszik egy lószállító utánfutóban.

A halottaskocsihoz visszatérve Shuck szerint a sofőr „felajánlotta” a ruháját Stoney részére. Kárpótlásul otthagyják neki az italos üveget (a koporsóval együtt).

Kate mindenfelé telefonál, de csak annyit tud meg, hogy az apja elhagyta a kórházat, Charles pedig nem veszi fel a telefonját.

Stoney vezetés közben rosszul lesz, ezért Charles-nak kell átvennie a kormányt, bár korábban említette, hogy nincs jogsija és nem tud vezetni.

A részeg sofőrt megtalálják az erdészek az út mellett. A rendőrség körözést ad ki. Az FBI is bekapcsolódik, de eléggé viccesnek találják az esetet. Egyikük azonban úgy gondolja, hogy ez lehet az első „nagy ügy”, aminek a nyomozásában részt vehet.

Stoney, Shuck és Charles hazaérkeznek a farmra, ahol észreveszik, hogy Dakota eltűnt. Martinez terelte vissza a juhokat, mert a karám nyitva volt. Stoney elhatározza, hogy megkeresi, és magával viszi Charlest, hogy közben megtanuljon lovagolni. A lovat azonban nem találják. A farmon egy birkának Stoney és Charles segítenek az ellésben.

Stoney talál egy ostort, ami a Spratt fivéreké. Odamennek a farmjukhoz, Stoney belopózik és kiszabadítja a lovat, majd bevezeti az utánfutóba és menekülni kezdenek. Azonban a fivérek kirohannak a házból, és lövöldözni kezdenek rájuk, de nem találják el őket. Amikor azonban visszaérnek a saját farmjukra, rájönnek, hogy Dakota súlyos találatot kapott, és a ló hamarosan kimúlik.

Az FBI-ügynök már emberrablásról magyaráz a helyi seriffnek, és kutatást rendel el.

Charles haza akar menni, de előtte Shuck még megmutatja neki, hogy Stoney összegyűjtötte a lányától kapott képeslapokat és fényképeket az unokájáról.

Az FBI-ügynök és a seriff az embereivel megérkezik a farmra, de csak Martinezt találják ott. Megérkezik Stoney lánya, Kate is.

Közben Stoney, Shuck és Charles lovon ülve a rejtett forrást keresik, amiről még Stoney sem tudja, hogy pontosan hol van. Stoney megint rosszul lesz. Charles elindul egy kiemelkedésre, meghekkeli az ügynök telefonját és félrevezető SMS-t küld neki. Közben az anyja is odaér a seriff kíséretében. Hármasban visszamennek a földön fekvő Stoney-hoz, aki nem sokkal később meghal. Kate a közelben megtalálja a rejtett forrást, ami teljesen ki van száradva és limlommal letakarva.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
A.J. „Stoney” Stoneman Peter Fonda Szakácsi Sándor
Shuck, „Stoney” társa Kris Kristofferson Rajhona Ádám
Charles, „Stoney” unokája Joseph Mazzello Tóth Barna
Hank Dawson seriff Keith Carradine Sörös Sándor
Kate Harper, „Stoney” lánya Robin Dearden Nyakó Júlia

Filmkészítés[szerkesztés]

A forgatásokat az észak-dakotai Medora, Belfield, Fryburg és Beach városokban, valamint a minnesotai Minneapolisban és Woodburyben készítették.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wooly Boys című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. szeptember 15.)

További információk[szerkesztés]