Keresztes Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keresztes Zoltán
Született1929. december 23.
Gyulafehérvár
Elhunyt1996. november 3. (66 évesen)
Kolozsvár
Foglalkozásaközíró,
bibliográfus,
szerkesztő
SírhelyeHázsongárdi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Keresztes Zoltán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Keresztes Zoltán (Gyulafehérvár, 1929. december 23.Kolozsvár, 1996. november 3.) romániai magyar közíró, bibliográfus, szerkesztő. Keresztes Endre és Gállné Keresztes Erzsébet testvére.

Életútja[szerkesztés]

A kolozsvári Zágoni Mikes Kelemen Főgimnáziumban (ma Bá­tho­ry Ist­ván Gim­ná­zi­um) érettségizett (1948), a Bolyai Tudományegyetem jogi és közgazdasági karán szerzett közgazdász diplomát (1953). Dolgozott a kolozsvári Viktória kötöttárugyárban, ez után a kolozsvári Rádióstúdiónál szerkesztő és riporter (1951–58), majd a kolozsvári antikvárium tisztviselője, innen a tiltott könyvek forgalmazása miatt bocsátották el.

Első írását az Igazság közölte (1949). Mint rádióriporter az Ismerjük meg hazánkat sorozatban (1955–58) Gyimes, Avas, Kővár, Kalotaszeg vidékét mutatta be. Mint a Korunk munkatársa Emlékezés kolozsvári önkéntesekre cím alatt (1964/8) az antifasiszta Tudor Vladimirescu-hadosztály Csehszlovákiában elesett hőseiről, köztük Czellér Lajos kolozsvári ifjúmunkásról írt, s A szirénák Kolozsvárt is megszólaltak címen (1966/2) az 1933-as sztrájk résztvevőivel idéztette fel a megmozdulás helyi emlékeit. Az Ifjúmunkás, Igazság, Utunk, Dolgozó Nő, Új Élet keresztrejtvény-készítője; rejtvényei közt igen sok az irodalmi tárgyú. Szabadegyetemi és rádióelőadásokon az erdélyi örménység történetével foglalkozott; elismert könyvtártörténeti szakértő. Kötete: Törd a fejed! (rejtvénykönyv, 1975, Kaleidoszkóp).

Az 1989-es fordulat után megalapította a Magyar-örmény Baráti Társaságot, és életre hívta az Arménia : magyar-örmény időszaki szemle című folyóiratot, amelynek első 14 számát mind ő szerkesztette.[1]

Sírja a kolozsvári Házsongárdi temetőben

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Murádin László: A magyarörmény halálára. = Szabadság (Kolozsvár), 1996. november 8.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]