Keresztes Kongregáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Notre Dame Egyetem területén álló Szent Szív bazilika, amely a rend központi temploma az Egyesült Államokban

A Keresztes Kongregáció (latinul: Congregatio a Sancta Cruce; rövidítve: CSC) egy katolikus papokból és szerzetesekből álló szerzetesrend, amelyet 1837-ben alapított Boldog Basil Moreau atya Le Mans városában, Franciaországban.

Boldog Basil Moreau a kongregáció megalapítása után létrehozta a rend női változatát is, a Szent Kereszt Nővéreit. A rendnek három székhelye van: Notre Dame, USA, Indiana állam; Le Mans, Franciaország; Montréal, Kanada.

Alapítás[szerkesztés]

Pasztoráció[szerkesztés]

A szerzetesrend fennállása óta folyamatosan végzi a missziós tevékenységet, aminek köszönhetően mára már az alábbi országokban vannak jelen:

Oktatás[szerkesztés]

A Notre Dame Egyetem központi épületének tornya

A Kongregáció számos iskolát illetve oktatási intézményt tart fenn, elsősorban a missziós országokban, valamint az Egyesült Államokban. Közülük is a legjelentősebbek:

Missziós tevékenységek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Congregation of Holy Cross című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]