Kerca-patak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kerca-patak
Közigazgatás
OrszágokSzlovénia Szlovénia, Magyarország Magyarország
Földrajzi adatok
ForrásDomonkosfa, Szlovénia
TorkolatKerka-patak (Bajánsenye és Magyarföld közt, Vas vármegyében) → MuraDrávaDunaFekete-tenger
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Kerca-patak a Domonkosfánál ered, Szlovénia keleti határának közelében. A patak forrásától kezdve keleti irányban halad, majd átlépi a szlovén-magyar határt Kercaszomornál, melyen keresztülfolyik.[1] Ezután a falut elhagyva a patak délről elkerüli a Kis-hegyet, átlépi Zala vármegye és Vas vármegye határát és Bajánsenye, Magyarföld és Kerkáskápolna települések közt folyik a Kerka-patakba.

A Kerca-patak a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területéhez tartozik.[2] A patak medrét 1964 és 1966 között[3] megváltoztatták, de 2006-ban mederrehabilitációra került sor, amely az eredeti állapotot hivatott ismét létrehozni az élővilág fennmaradása érdekében.

A Kerca-patak és élővilágának tanulmányozására hozták létre a Fürge Cselle tanösvényt, amely a Kerca-patak környékének jellegzetes flóráját és faunáját hivatott megismertetni a látogatókkal. A környék gazdag lepkeállománnyal rendelkezik.

Part menti települések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Látnivalók-Kercaszomor. orsegivendegvarok.hu. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  2. Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság: Vízgazdálkodási társulatok. [2015. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  3. Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság: Nemzetközi kapcsolatok. (Hozzáférés: 2015. április 5.)