Kemcsug

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kemcsug
'Кемчуг
Közigazgatás
OrszágokOroszország
'Krasznojarszki határterület
Földrajzi adatok
Hossz441 km
Vízhozam60 m³/s
Vízgyűjtő terület10 300 km²
é. sz. 55° 41′ 51″, k. h. 91° 51′ 09″
TorkolatCsulim
é. sz. 57° 13′ 42″, k. h. 90° 31′ 36″
Elhelyezkedése
Térkép
A Csulim vízgyűjtője
A Csulim vízgyűjtője
A Wikimédia Commons tartalmaz Kemcsug témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kemcsug (oroszul: Кемчуг) folyó Oroszország ázsiai részén, a Krasznojarszki határterületen, a Csulim jobb oldali mellékfolyója.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: kb. 441 km, vízgyűjtő területe: 10 300 km², évi közepes vízhozama: 60 m³/s.

A Keleti-Szaján nyugati szélén ered. Felső folyását Nagy-Kemcsugnak nevezik, egyik mellékfolyója a Kis-Kemcsug. Vízgyűjtő területének nagy részét erdő borítja, alsó szakasza lapos, helyenként mocsaras síkságon folyik. Október-november környékén befagy és májusban szabadul fel a jég alól.

1938-ban a Kemcsug és a Kety folyó vízgyűjtő területén szabadon engedtek 240 amerikai nyércet, melyek sikeresen akklimatizálódtak.

Természetvédelmi terület[szerkesztés]

1963-ban a folyóról elnevezett, három járás egyes részeire kiterjedő természetvédelmi területet alakítottak ki (Заказник «Больше-Кемчугский»), mely a folyó völgyének egy részét is magába foglalja. Jóval később, 2000 körül fedezték fel az ottani első dinoszaurusz-maradványokat. A későbbi kutatás során a kréta időszak kezdetén élt sokféle állat kövületeit, köztük a nagytestű Stegosaurusok részeit, Pteroszauruszok, ősi krokodilok és teknősök elszórt maradványait találták meg.

Források[szerkesztés]