Keletkutatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keletkutatás
Adatok
Típus Orientalisztikai szakfolyóirat
Formátum B5

Ország  Magyarország
Alapítva 1973.
Kiadó Kőrösi Csoma Társaság
Szerkesztő Dávid Géza és Fodor Pál
Munkatársak Birtalan Ágnes, Iványi Tamás és Sudár Balázs
Nyelv magyar
Székhely Budapest, Magyarország

ISSN 0133-4778
A Keletkutatás weboldala

A Keletkutatás című magyar nyelvű orientalisztikai szakfolyóiratot Ligeti Lajos alapította a Kőrösi Csoma Társaság kereti között 1973-ban. A magyar orientalisztika legrégebbi, folyamatosan megjelenő kiadványa, amely manapság elsősorban arabisztika, turkológia és iranisztika témákban ad közre cikkeket.

Története[szerkesztés]

A Keletkutatás alapító főszerkesztője Ligeti Lajos volt, aki szerkesztőtársaival a Kőrösi Csoma Társaság keretei között azért indította útjára a folyóiratot, hogy lehetővé váljon a legújabb magyar orientalisztikai kutatások tudományos szintű, rendszeres bemutatása magyar nyelven.

Az évente két alkalommal megjelenő lapnak 1986-tól 1994-ig Kakuk Zsuzsa turkológus volt a főszerkesztője.

Az indulás követő első három évtizedében az orientalisztika valamennyi területének szakemberei, kutatói képviseltették magukat cikkeikkel, tanulmányaikkal, ám a távol-keleti stúdiumok 90-es években történt önállósodásával, a Keletkutatás egyre inkább az arabisztika, a turkológia, indológiai az iranisztika magyar nyelvű szakfolyóiratává vált. A sinológiai, japanológiai, tibetológiai stb. témákban született tanulmányok a 2009-től, a Távol-keleti Intézet által megjelentetett Távol-keleti Tanulmányokban olvashatók.

A lap jelenlegi szerkesztői Dávid Géza turkológus és Fodor Pál történész, turkológus.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]