Keletkutatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keletkutatás
Adatok
TípusOrientalisztikai szakfolyóirat
FormátumB5

Ország Magyarország
Alapítva1973.
KiadóKőrösi Csoma Társaság
SzerkesztőPéri Benedek, Dávid Géza és Fodor Pál
MunkatársakBirtalan Ágnes, Iványi Tamás és Czentnár András
Nyelvmagyar
SzékhelyBudapest, Magyarország

ISSN0133-4778
A Keletkutatás weboldala

A Keletkutatás című magyar nyelvű orientalisztikai szakfolyóiratot Ligeti Lajos alapította a Kőrösi Csoma Társaság kereti között 1973-ban. A magyar orientalisztika legrégebbi, folyamatosan megjelenő kiadványa, amely manapság elsősorban arabisztikai, turkológiai és iranisztikai témákban ad közre cikkeket.

Története[szerkesztés]

A Keletkutatás alapító főszerkesztője Ligeti Lajos volt, aki szerkesztőtársaival a Kőrösi Csoma Társaság keretei között azért indította útjára a folyóiratot, hogy lehetővé váljék a legújabb magyar orientalisztikai kutatások tudományos szintű, rendszeres bemutatása magyar nyelven.

Az évente két alkalommal megjelenő lapnak 1986-tól 1994-ig Kakuk Zsuzsa turkológus volt a főszerkesztője.

Az indulást követő első három évtizedben az orientalisztika valamennyi területének szakemberei, kutatói képviseltették magukat cikkeikkel, tanulmányaikkal, ám a távol-keleti stúdiumok 90-es években történt önállósodásával, a Keletkutatás egyre inkább az arabisztika, a turkológia, az indológia és az iranisztika magyar nyelvű szakfolyóiratává vált. A sinológiai, japanológiai, tibetológiai stb. témákban született tanulmányok a 2009-től, a Távol-keleti Intézet által megjelentetett Távol-keleti Tanulmányokban olvashatók.

A lap jelenlegi szerkesztői Dávid Géza, Fodor Pál és Péri Benedek turkológusok.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]