Keleti régió (Omán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Keleti régió elhelyezkedése Ománon belül

A Keleti régió (arabul al-Mintaka as-Sarkijja, arab betűkkel المنطقة الشرقية [al-Minṭaqa aš-Šarqiyya]) az Omán kilenc tartománya közé tartozó öt régió egyike az ország keleti részén. Északon Maszkat kormányzóság, keleten az Arab-tenger, délnyugaton a Középső régió, nyugaton pedig a Belső régió határolja. Hozzá tartozik Maszíra szigete. Székhelye Szúr városa. Területe 36 800 km², lakossága a 2010-es népszámlálás adatai szerint 350 514 fő, az összlakosság 12,6%-a.[1]

Közigazgatási beosztása[szerkesztés]

A Keleti régió tizenegy körzetre (vilája) oszlik. Ezek: Bidijja, Dimá va t-Táijjín, Dzsaalán Bani Bu Ali, Dzsaalán Bani Bu Haszan, Ibrá, Kábil, Kámil va l-Váfi, Maszíra, Mudajbi, Szúr, Vádi Bani Hálid.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Liste der Regionen und Distrikte in Oman című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 2010-es ománi népszámlálás adatai. [2011. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 1.)