Keleti delfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Keleti delfin
Az állat feje
Az állat feje
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Delphininae
Nem: Sousa
J. E. Gray, 1866
Faj: S. chinensis
Tudományos név
Sousa chinensis
(Osbeck, 1765)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Keleti delfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keleti delfin témájú kategóriát.

A keleti delfin (Sousa chinensis) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: keleti púposdelfin és gadamu.

Nemének a típusfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Elterjedése nem nagyon ismert és nem biztos, hogy folyamatos Afrika déli részétől egészen Ausztráliáig. A Fülöp-szigetek környékén még nem észlelték, bár valószínűleg ott is előfordul. Főleg a trópusi és szubtrópusi vizekben él. Ritkán látható a partoktól néhány kilométerrel távolabb, a mangrove-mocsaras, lagúnás partokat és folyótorkolatokat, valamint zátonyokat, homok- és iszappadokat kedveli. Néha felúszik a folyókba, bár árral szemben néhány kilométernél ritkán jut messzebbre, és többnyire az árapály területein belül marad. A 20 m-nél sekélyebb vizeket kedveli, és a nyíltabb partok mentén általában a hullámveréses övben található.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 2–2,8 méter, tömege 150–200 kilogramm. A púposdelfinek rendszerezése még vita tárgya. Lehetséges, hogy legalább 5 fajuk van, de a szerzők többsége jelenleg csak kettőt fogad el: a keleti és a nyugat-afrikai púposdelfint. A keleti delfinnek azonban biztosan létezik 2 különálló populációja: az egyik az indonéziai Szumátrától nyugatra található, a másik a szigetektől keletre és délre. A nyugati állatoknak jellegzetes zsírpúpja van, míg a keletieknek púp helyett hátúszó van a hátán, ami középen helyezkedik el. Összetéveszthető a palackorrú delfinnel, de Szumátrától keletre jellemző lehet a szokatlan felszíni viselkedése, míg az azonosításhoz nyugaton elegendő a púpos hát is.

Életmódja[szerkesztés]

Általában nehéz megközelíteni, merüléssel kerüli ki a csónakokat, és csak bizonyos távolságban bukkan elő a menetiránnyal ellentétes oldalon. Ritkán úszik az orrvizeken. Felszíni viselkedése jellegzetes: lapos, 30-45° -os szögben töri át a felszínt, arcorra tisztán látható, és néha a feje is, pár másodperccel később hátát meggörbíti és a farkúszója is láthatóvá válhat. Felszínre jöhet 40-60 másodpercenként, de percekig is tartózkodhat a víz alatt. Általában lassan úszik, de udvarláskor nagy sebességgel üdvözölhetik egymást körbe-körbe. Egyik oldalára fordulva mellúszóját a levegőben lengetheti. Néha kémlelődik. Gyakran ugrik, főként a fiatal állatok, és a bonyolult hátrabukfenc sem ritka. Táplálkozás közben a farkát csapkodhatja. Társulhat palackorrú delfinekkel, ritkábban rücskösfarkú disznódelfinnel és trópusi delfinnel is. Átlagos csoportmérete 1-25 példányból áll, a kis csoportok összeállhatnak nagyobbakká. Tápláléka halakból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Az újszülött mérete kb. 1 méter, tömege kb. 25 kilogramm.

Források[szerkesztés]