Keleti bazsarózsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Keleti bazsarózsa
Ворнцы.jpg
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 250 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Csoport: Core eudicots
Rend: Kőtörőfű-virágúak
Család: Bazsarózsafélék
Nemzetség: Bazsarózsa
Tudományos név
Paeonia tenuifolia
L
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Keleti bazsarózsa témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keleti bazsarózsa témájú médiaállományokat és Keleti bazsarózsa témájú kategóriát.

A keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) a Fekete-tenger környékén és a Balkán-félszigeten elterjedt bazsarózsafaj. Magyarországon egyetlen helyről ismert.

Megjelenése[szerkesztés]

A keleti bazsarózsa 10–50 cm magas, lányszárú, évelő növény. A föld alatt gumósan megvastagodott gyökereiben tárolt szénhidrátoknak köszönhetően tavasszal korán képes virágot hozni. Bokros növésű, szárai egyenesek, szőrtelenek. Váltakozó állású levelei mélyen, szálasan szeldeltek, a levélkék. kb 1 mm szélesek. A tél beköszöntével föld feletti részei elpusztulnak. A nem virágzó növény hasonlít a tavaszi héricsre.

Április végétől május közepéig virágzik. A szárakon egy, ritkán két virág nyílik. A virágok nagyok, 7–8 cm átmérőjűek, feltűnőek, 7-8 (ritkán 10) sötétpiros szirmuk van. Az aranysárga porzók száma több tíz vagy akár száz is lehet.

Termése hólyagszerű, durván bársonyos felületű tüszőtermés, benne nagy, fénylően fekete magvakkal. A növény minden része mérgező.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Elterjedése a Kaukázustól Törökországon keresztül a Balkán-félszigetig terjed. Pontusi flóraelem, vagyis eredetileg a Fekete- és Kaszpi-tenger környéki sztyeppek növénye. Innen terjedt tovább a Kárpátoktól délre, valamint Erdélybe. Magyarországon az utóbbi években fedezték fel, csak egy helyről ismeretes.

Fényigényes. A jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban gazdag, semleges kémhatású talajt preferálja. Kertekbe dísznövényként ültetik, Németországban és Angliában már a 16. század óta. Nemesített változatai is rendelkezésre állnak.

Magyarországon 2012 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]