Kelepce (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kelepce
(Deadfall)
2012-es amerikai film
Rendező Stefan Ruzowitzky
Producer Gary Levinsohn
Todd Wagner
Ben Cosgrove
Mark Cuban
Műfaj
  • filmdráma
  • krimi
Forgatókönyvíró Zach Dean
Főszerepben Eric Bana
Olivia Wilde
Charlie Hunnam
Zene Marco Beltrami
Operatőr Shane Hurlbut
Vágó Arthur Tarnowski
Dan Zimmerman
Gyártás
Gyártó Mutual Film Company
OrszágKanada, USA
Nyelv angol + magyar
(szinkron)
Játékidő 95 perc
Költségvetés 12 millió dollár (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
BemutatóUSA 2012. december 7.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 1 946 254 dollár[2]
További információk

Kelepce (Deadfall) egy 2012-es amerikai bűnügyi-dráma, melyet Stefan Ruzowitzky rendezett és Zach Dean írt. A főszereplők Eric Bana, Olivia Wilde és Charlie Hunnam.

A Metacritic oldalán a film értékelése 52% a 100-ból, ami 24 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Kelepce 32%-os minősítést kapott, 77 értékelés alapján.[4]

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Addison (Eric Bana) és a húga, Liza (Olivia Wilde) egy rosszul sikerült kaszinórablást követően menekülnek autóval a fagyos utakon. Úgy döntenek, hogy különválnak, miután a sofőrjük életét veszti egy ütközés során, majd Addison fejbe lő egy rendőrt, aki balesetet jelentett be. Az a céljuk, hogy a hóvihar alatt eljussanak a kanadai határhoz. Eközben egy korábbi bokszoló, Jay (Charlie Hunnam) kiszabadul a börtönből. Felhívja a szüleit, Junet (Sissy Spacek) és a nyugdíjas seriff apját, Chetet (Kris Kristofferson), hogy elmondja nekik, otthon lesz a hálaadáson. Detroitban szembesül az egykori edzőjével, hogy elkérje a pénzét, amivel tartózik neki. A két fél harcolni kezd egymással, melyben Jay gondolkodás nélkül megöli őt, ezután elmenekül a helyszínről, attól tartva, hogy vissza ne kerüljön a börtönbe.

Egy seriff helyettes, Hannah (Kate Mara) meglátogatja Jay szüleit, akik meghívják őt, hogy csatlakozzon hozzájuk az éjszakai Hálaadási vacsorához. A rendőrségen az apja, Becker seriff (Treat Williams) nem kívánja azt, hogy a lánya részt vegyen ebben a vadászatban az ismeretlen bűnözők ellen. Hannah elmondja, hogy őt nem kell tanítani, mert hamarosan FBI-ügynök lesz belőle, és az apja magatartását is kifogásolja, mivel még évekkel ezelőtt elveszítette a feleségét. Jay látja a didergő Lizát a közúton, és felajánl neki egy fuvart a legközelebbi benzinkútig. Eközben Addison vándorol a hóban, és összetalálkozik egy idős emberrel, akinek nem indul a motorosszánja. Megtámadja az öreget, de sikerül Addisonnak a kisujját levágnia egy késsel, mielőtt még a férfi mellkasába állna az. Addison elhajt a motorosszánnal, amit nem olyan soká fennhagy, az üzemanyag kifogyása miatt. A levágott kisujja helyét kiégeti a motorral.

Jay és Liza megállnak egy bárnál a hóvihar alatt. A lány visszasettenkedik a teherautóhoz, hogy megtudakolja Jay címét az egyik leveléről és hagy egy üzenetet Addisonnak, hogy ott találkozzanak. Jay és Liza között romantikus viszony alakul ki, akik a motelben lefeküdnek egymással. Közben, Addison megtámad egy erdei kabint, és megöli a családbántalmazó mostohaapát. Miután a férfi holttestét elrejti az erdő egyik részén, hajlamos gondoskodni a kétségbeesett feleségen és annak gyerekein. Hannát felhívja a nőnek az egyik közeli rokona (az anya a kabinban), mert nem hallott felőle semmit, mivel megígérte, hogy meglátogatják. Jay rájön, hogy érez valamit Liza iránt, aki épp felhívja Addisont, és elmondja, hogy nem tudja tovább folytatni a tervet, és hogy találjon egy másik utat. Jay bevallja neki az érzéseit. Liza elmagyarázza neki, hogy a bátyja védte meg a bántalmazó apjától, aki életét vesztette még mikor fiatalok voltak.

Hannah és két tiszt elérik a kabin területét. Hannah észreveszi a mostohaapa holttestét a folyóban, és megpróbálja figyelmeztetni az ajtónál álló tisztet, de Addison lelövi őt a puskával. Addison elmenekül az egyik motorosszánnal, majd Hannah és a másik tiszt hajszolni kezdi őt, de a másik tiszt is meghal. Addison megérkezik Jay házához, ahol a szüleit fogságban tartja. Amikor Liza és Jay megérkezik a Hálaadási vacsorára, Addison úgy tesz, mintha először látná Lizát. Elkezdenek együtt vacsorázni. Addison látja, hogy Liza pártolja Jayt és a családját. Hannát felhívja egy detroiti nyomozó Jay edzőjével kapcsolatban, aki az eszméletéből éppen lábadozik. A nő elmegy a házhoz, de Addison őt is foglyul ejti. Becker megtalálja Addison motorosszánját a ház előtt, majd fegyvert ránt és bemegy. Lelövi Addisont, de kiderül, hogy a lányát, Hannáht lőtte le, akire Addison ráadta a kabátját (indián dzseki, sas jellel a hátán). Beckert majd lelövi Addison. Jay és Addison között harc alakul ki, melyben Jay legyőzi, viszont elengedi, amikor Liza könyörög neki, arra emlékeztetve őt, hogy Addison a bátyja. Addison előránt egy pisztolyt és ráfogja Jay-re, és megkérdezi tőle, hogy szereti-e Lizát, Jay igennel válaszol. Mielőtt Addison meghúzná a ravaszt, Liza az utolsó pillanatban lelövi a bátyját. Más rendőrség megérkezik a házhoz, és észreveszik, hogy Hannah életben van, mert megvédte őt a golyóálló mellény.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[5]
Eric Bana Addison Széles Tamás
Olivia Wilde Liza Pikali Gerda
Charlie Hunnam Jay Papp Dániel
Sissy Spacek June Kovács Nóra
Kris Kristofferson Chet Szélyes Imre
Kate Mara Hannah Sallai Nóra
Treat Williams Becker serif Rosta Sándor
Jason Cavalier Travis rendőrhelyettes Horváth Gergely
Maxime Savaria Brice rendőrhelyettes Molnár Levente
Kyle Gatehouse Bill rendőrhelyettes Jakab Márk
Alain Goulem Bobby Kapácsy Miklós
Allison Graham Mandy Czirják Csilla

További magyar hangok: Jakab Csaba, Molnár Zsuzsa, Lipcsey Bori, Bókai Mária, Ács Balázs, Bolla Róbert, Bordás János, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Hábermann Lívia, Hegedüs Miklós, Kiss László, Pál Tamás, Papucsek Vilmos, Seres Dániel, Török Tivadar, Vida Sára, Téglás Judit

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Deadfall (2012). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. november 8.)
  2. Kelepce (2012). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. november 8.)
  3. DEADFALL. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. november 8.)
  4. Kelepce. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. november 8.)
  5. ISzDb – KELEPCE (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. október 29.)