Kelenföldi Városközpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lépcsősor az üzletközpont közepén
Kiss István szobrászművész "Monda" című alkotása a Bikás parkban

A Kelenföldi Városközpont a XI. kerületben, az Etele út, a Tétényi út és a Vahot utca által közrezárt területen található, a Tétényi út 63 és az Etele út 53-55 szám alatti telkeken. Kereskedelmi és szolgáltató létesítmény a Kelenföldi lakótelepen, amelyet a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) üzemeltet.[1] Tágabb vonatkozásban a központ magába foglalja a Vahot utca – Bártfai utca – Tétényi út által határolt, 1 hektáros, felújított parkot, közepén a mesterségesen kialakított Bikás-dombbal. A BKV autóbuszvonalainak egyik megállója, korábban Kelenföld, városközpont, 2014-től, a 4-es metró átadása óta Bikás park néven. A déli szakaszán a Kelenföld vasútállomásig meghosszabbított 1-es villamos 2019 óta áll meg az üzletközpont előtt az Etele úton.

Épületek[szerkesztés]

A tér meghatározó épülete az üzletközpont és mögötte a volt Olimpia mozi és mellette a Budapesti Művelődési Központ tömbje. Utóbbi emeletén működik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik tagkönyvtára. Az épületek emeleti szintjeit külső függőfolyosók és lépcsők rendszere köti össze. Az üzletközpontban cukrászda, kávézó, fitnesz terem, lottózó, gyógyszertár, kisebb üzlethelyiségek, valamint 2013. márciusa óta egy CBA élelmiszerüzlet található. Előtte ugyanott egy Match üzlet működött. Az üzletközpont és a könyvtár között – a volt Szakasits Árpád szobor helyén – emelt épületben 1995-ben nyílt egy Burger King gyorsétterem. A Vahot utcai szárny mögötti zöldség-gyümölcs piac az elmúlt évtizedek alatt sokat veszített a forgalmából. A parkolóban szombatonként 9-13 óra között megtartott MDF-piac nevű heti vásár népszerűsége változatlan.[2] A komplexum annak átadása óta nem volt komolyabban felújítva.

Története[szerkesztés]

A Kelenföldi lakótelep közepén a 43. sz. Állami Építőipari Vállalat felvonulási épületeinek helyére a Kelenföldi Városközpont és a Bikás-domb körüli park Zilahi István és Bede József tervei alapján épült meg 1974[3] és 1979 között. Az itt található Tétényi úti Bevásárlóközpontot 1979-ben adták át, ekkor nyílt meg az ebben az épületben levő kezdetben népszerű Olimpia mozi is, ezt azonban 2000-ben bezárták.[4] Azóta egy keresztény gyülekezet használja. Szintén 1979-ben nyílt meg az épületben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kelenföldi Könyvtár névre hallgató tagkönyvtára a szintén ebben az évben megnyíló Budapesti Művelődési Központ emeletén.

Közlekedése[szerkesztés]

Az autóbuszok megállóhelyét az M4-es metró átadása után Bikás park metróállomás névre nevezték át. Az alábbi járatok állnak meg a megállóhelyen:

1
7, 58, 114, 153, 213, 214
689, 691
907

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A Tétényi úti Üzletközpont hivatalos honlapja - Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága
  2. Újbuda Prizma - Vahot utcai piac
  3. A mai Etele út - Tétényi út sarok, és persze Kelenföld városközpont - Újbuda Anno Retro XI Facebook oldal, 2020.03.31.
  4. Ilyen is volt Budapest - Az Olimpia mozi (2014)