Kelemen András (villamosmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kelemen András
Született1964. augusztus 9. (59 éves)
Gyergyóremete
Állampolgársága
Foglalkozása
  • villamosmérnök
  • egyetemi oktató
SablonWikidataSegítség

Kelemen András (Gyergyóremete, 1964. augusztus 9.) erdélyi magyar villamosmérnök, egyetemi oktató.

Életpályája[szerkesztés]

Csíkszeredában járt középiskolába 1978 és 1982 között a Matematika–Fizika Líceumban.Villamosmérnöki diplomát 1988-ban szerzett Brassóban. Ugyancsak a brassói Transilvania Egyetemen doktorált 2007-ben.

1988-tól Marosvásárhelyen mérnök, tervező mérnök különböző vállalatoknál és kutató intézetekben. 2003-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója, és ezzel párhuzamosan tervező-fejlesztő mérnök a marosszentgyörgyi S.C.TETRONIC s.r.l. cégnél.

2013 márciusa és 2021 januárja között a Sapientia marosvásárhelyi karának dékánja volt. Ezidő alatt épült fel a kar kollégiuma (2014) és a második oktatási épülete (2017). Első dékáni mandátuma alatt indultak be a karon az első mesterképző szakok. 2015-ben nyílt meg a marosvásárhelyi karhoz tartozó Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ.[1]

2009-től az Acta Universitatis Sapientiae szakmai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, valamint ezen folyóirat Electrical and Mechanical Engineering sorozatának felelős szerkesztője.

Munkássága[szerkesztés]

Kutatási területei: teljesítményelektronika, indukciós hevítésben használt konverterek irányítása, vékonyréteg-technológia, szabályozott villamoshajtások. Dékáni tevékenységével hozzájárult a kar sikeres fejlesztéséhez.

Szakmai tagságok[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]