Kel-Moriai Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Kel-Moriai Szövetség (angolul Kel-Morian Combine) a Moria bolygó bányászati és félkatonai szervezete a StarCraft univerzumában.

Története[szerkesztés]

A Terran Konföderáció felemelkedése során Moria lakói nagy számban hoztak létre bányászati leányvállalatokat, hogy monopolhelyzetet kicsikarva biztosítják befolyásukat a terran szektoron belül. Tartva attól, hogy a Konföderáció beolvasztja a céget, a bolygó két legnagyobb vállalata, a Kelanis Céh és a Morián Bányászati Koalíció (Morian Mining Coalition) egyesült, hogy megalkotva Kel-Moriai Szövetséget, jobban tudja érvényesíteni függetlenségét és gazdasági hatalmát.

A Konföderáció és a Kel-Moriai Szövetség a Céhek Háborúja (Guild Wars) során csapott össze. Négy évnyi hadakozás után a Konföderáció győzelmet hirdetett, és bár Moria független maradt, katonai erejét leépítették. Ezután újabb bányászkolóniákat alapított, mely során olyan hatalmas mértékben gazdagodott meg a Szövetség, hogy a Konföderáció által megszabott törvények rájuk már nem voltak érvényesek, sőt mi több, a szervezet bármiféle gyanúsítgatása büntetést vonhatott maga után.

A zergek megjelenését kihasználó Korhal Fiai nevű terrorszervezet később elpusztította a Konföderációt, majd romjain megalapította a Terran Domíniumot, a Kombinát pedig csatlakozott az új terran központi kormányhoz.

A Domínium hatalmát azonban a Földről kiindult Egyesült Földi Tanács (UED) fenyegette, ám a Kombinát nem támogatta az expedíciós flotta elleni fellépést, helyett szerződést kötöttek velük, miután azok megverték a Domíniumot a központi Korhal IV bolygón. Így sikeresen bebiztosították Moriát, és saját függetlenségüket.

Azonban az UED sem tudott szembeszállni a fertőzött zerg Kerrigan és a protoss Fenix együttműködéssel szemben. Fenix felháborítónak tartotta a Szövetség kapzsiságát, támogatta a Pengék Királynőjét abban, hogy megtámadják Moriát, és kicselezve a Kombinát védelmét, nagy mennyiségű nyersanyagkészleteket halmozzanak fel az UED elleni hadjárathoz.

A Kel-Moriai Kombinátot jelenleg Mah Sakai parancsnok vezeti, aki megmentve szervezetét a Fészekháborúk káoszától, most Arcturus Mengsk bosszújára és az újjászületett Zerg Raj támadására vár.

Forrás[szerkesztés]