Kazincbarcikai kistérség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kazincbarcikai kistérség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, központja: Kazincbarcika.

A kazincbarcikai kistérség területe 499,3 km2, amelyen 32 település található. A településsűrűség magas érték (6,4 település/100 km2). A kistérség népessége 2001-ben 66 020 fő volt, akik közül 49,88% volt városlakó. 2008-ban a lakosság 63 203 fő, akik 54,3%-a városlakó. Az átlagos népsűrűség 126 fő/km2, de a Sajó-völgyében és a nagyobb bányászfalvakban ettől magasabb városias értékeket mutat.

A településszerkezetre a kistelepülések túlsúlya a jellemző, amelyek a népesség kis részét tömörítik. Az 1000 főnél kisebb lélekszámú törpe- és aprófalvak száma 19, amelyek a települések 59,3%-át jelentik és bennük él a kistérség lakóinak a 14,5%-a. A térségben található még 9 kisfalu és 2 középfalu, amelyek a települések 34,8%-át alkotják és a népesség 31,14%-ának nyújtanak otthont. A kistérség városai: Kazincbarcika és Rudabánya. A falvak főleg a völgyekbe települtek és gyakoriak az ún. zsákutcás települések.

Az országos negatív népesedési tendenciák itt is jellemzőek. Folyamatosan csökken a születések száma és elsősorban a férfiak magasabb mortalitása miatt növekszik a halálozások száma. A kistérségre a természetes fogyás a jellemző. Tovább csökkentette a népességszámot a belföldi vándormozgalom is. Álláslehetőségek hiányában elsősorban a fiatalok és a képzettebb munkavállalók költöznek el. Ennek következtében a települések népessége elöregszik és emiatt torzul a lakosság korszerkezete is.

2004. november 30-án, 32 város és falu Kazincbarcikával együtt kistérségi együttműködési megállapodást kötöttek Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás néven.

Települései[szerkesztés]

Alsószuha Alsótelekes Bánhorváti Berente Dédestapolcsány
Dövény Felsőkelecsény Felsőnyárád Felsőtelekes Imola
Izsófalva Jákfalva Kánó Kazincbarcika Kurityán
Mályinka Múcsony Nagybarca Ormosbánya Ragály
Rudabánya Rudolftelep Sajógalgóc Sajóivánka Sajókaza
Szuhafő Szuhakálló Tardona Trizs Vadna
Zádorfalva Zubogy

A kazincbarcikai kistérséghez kis lélekszámú települések tartoznak, leszámítva a csaknem 33 ezer fős Kazincbarcikát, továbbá a kevéssel háromezer főt meghaladó népességű Múcsonyt, Rudabányát és Sajókazát.

Társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott településből 19, országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott településből 31, leghátrányosabb kistérséghez nem tartozó leghátrányosabb helyzetű településből 19 volt található a kistérségben 2004-es adatok szerint.

Fekvése[szerkesztés]

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye északkeleti részén található kisrégiót a Szlovák-érchegységben eredő Sajó-folyó osztja ketté. Délnyugati irányból a Bükk hegység, északról az Aggteleki Karszt határolja. A két tájegység nyugati felén található a Lázbérci tájvédelmi körzet.

Története[szerkesztés]

2007-től Aggtelek az Edelényi kistérséghez csatlakozott.

Nevezetességei[szerkesztés]

Tanösvények, horgászvizek

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]