Kazak nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kazakh nyelv szócikkből átirányítva)
kazak nyelv
қазақ тілі
Kiejtés[qazaq tëlë]
Beszélik Kazahsztán,
 Kína,
 Mongólia,
 Oroszország,
 Üzbegisztán,
 Kirgizisztán,
 Irán,
 Afganisztán,
 Törökország
Nyelvcsaládtörök nyelvek
   köztörök nyelvek
    kipcsak nyelvek
     déli kipcsak
      kazak nyelv
Írásrendszer
Hivatalos állapot
HivatalosKazahsztán
Nyelvkódok
ISO 639-1kk
ISO 639-2kaz
ISO 639-3kaz
  a kazak uralkodó nyelv   jelentős kisebbségi nyelv
  a kazak uralkodó nyelv
  jelentős kisebbségi nyelv
A Wikimédia Commons tartalmaz қазақ тілі témájú médiaállományokat.

A kazak (қазақша, қазақ тілі) vagy oroszosan kazah nyelv a török nyelvcsaládon belül a köztörök nyelvek kipcsak csoportjába tartozik.

Kazahsztán hivatalos nyelve és jelentős kisebbségi nyelv Kína Hszincsiang-Ujgur autonóm területének Ili Kazah nevű prefektúrájában és Mongólia legnyugatibb megyéjében (Bajan-Ölgij). Sokan beszélik még az egykori Szovjetunió utódállamaiban, Afganisztánban, Iránban, Törökországban, továbbá Németországban is.

Mint a többi török nyelv, a kazak is agglutináló nyelv, magánhangzó-harmóniával. Közeli rokonai a kirgiz, a tatár, a baskír, valamint a kihalt besenyő és kun nyelvek.

Írásrendszer[szerkesztés]

Kazahsztánban a mai kazak nyelv cirill betűs írást használ. Afganisztánban, Iránban és a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen az arab írást is használják. A törökországi és európai diaszpórák a török ábécét használják.

Kazahsztánban Nurszultan Abisuli Nazarbajev elnök 2017-ben elrendelte, hogy az országukban 2025-ig a latin ábécével váltsák fel a cirill írást.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kazakh language című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Tekintsd meg a Wikipédia kazak nyelvű változatát!