Katonai Jubileumi Kereszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kereszt elülső oldal
IV. Károly kitüntetve az Aranygyapjas rendel (balról), a Katonai Érdeméremmel (középen) és a Katonai Jubileumi Kereszttel (jobbról), 1915

A Katonai Jubileumi Keresztet (németül: Militär-Jubiläumskreuz) I. Ferenc József 1908. december 2-án alapította, trónra kerülésének 60. évfordulójára.

Története[szerkesztés]

A bronzból készült érmet majdnem minden aktív állományban lévő katona, illetve tengerész és csendőr megkapta. Szintén magkapták azon katonák is, akik Joseph Wenzel Radetzky tábornagy 1848-as Itália hadjáratában részt vettek.

Leírása, és viselése[szerkesztés]

A kitüntetés keresztje[szerkesztés]

Professzor Rudolf Marschall (1873-1967) az Udvari Kamara kitüntetés készítője által tervezett emlékkereszt 37 mm átmérőjű volt, aminek keresztjeit babérkoszorú kötött össze. A kereszt közepét egy 20 mm átmérőjű érem fedi le, amit I. Ferenc József képmása díszít. A képmás mellett baloldalt félkörívben a következő felirat olvasható FRANC IOS I. A kereszt hátoldalán az 1848 1908 évszámok olvashatóak ki egymás alatt.

Kitüntetés szalagja[szerkesztés]

A Katonai Jubileumi Keresztet egy 40 mm széles fehér háromszögletű szalagon viselték, aminek a két oldalán 3 mm-re a szélétől 5 mm-es vörös sávok voltak.

Viselése[szerkesztés]

Az emlékkeresztet mellkason, baloldalt viselték.

Egyéb[szerkesztés]

I. Ferenc József a Katonai Jubileumi Keresztet ugyan azon okból kifolyólag alapította, mint a Jubileumi Keresztet polgári alkalmazottak számára, illetve a Jubileumi Udvari Keresztet. A kitüntetés mind a három változatban megegyezett, kivéve a szalagok színe. Jubileumi Udvari Keresztet a Lipót-rend szalagján viselték, amíg a Jubileumi Keresztet polgári alkalmazottak számára egyszínű vörös szalagon volt viselendő.

Irodalom[szerkesztés]

  • Johann Stolzer und Christian Steeb: Österreichs Orden vom Mittelalter bis zur Gegenwart, Akademische Druck- und Verlagsanstalt, Graz 1996, ISBN 3-201-01649-7
  • Roman Freiherr von Procházka: Österreichisches Ordenshandbuch, Graf Klenau OHG, München 1974

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]