Kati Hiekkapelto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kati Hiekkapelto
Született1970. szeptember 8. (53 éves)[1]
Oulu[1]
Állampolgárságafinn
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Kati Hiekkapelto (Oulu, 1970. szeptember 8. –) finn krimiszerző.

Élete[szerkesztés]

Pedagógiai diplomát szerzett a Jyväskyläi Egyetemen, és művészeti tanulmányokat folytatott a Liminkai Művészeti Iskolában. Gyermekkora óta imádott festeni, de a képzőművészetből végül csak hobbi lett. 1984-ben punknak állt, azóta is játszik egy punk zenekarban, és performanszművészként is fellép. Környezetvédő és emberjogi aktivista.

Első történeteit kétéves korában találta ki, s azokat magnóra vette. A harmincas éveiben kezdett el komolyan írni. 2015-ben megkapta a Finn Krimi Társaság éves díját a Védtelenül című könyvéért. Könyveit több nyelvre lefordították, így kettőt magyarra is. 2005-6-ban a Vajdaságból származó férjével Magyarkanizsán élt. Beszél magyarul is.[2]

Regényeinek főszereplője Anna Fekete nyomozó, aki a délszláv háború elől menekült Finnországba. Hiekkapelto könyveinek fő témái közé tartozik a bevándorlás, a rasszizmus és a kívülállóság megélése.

Művei[szerkesztés]

  • Kolibri (2013)
  • Védtelenül (2014)
  • Sötét (2016)
  • Parázs (2018)

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kati Hiekkapelto című finn Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]