Kate Liu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kate Liu (刘珒)
A Chopin versenyen 2015-ben
A Chopin versenyen 2015-ben
Életrajzi adatok
Született 1994. május 23. (27 éves)
Szingapúr
Iskolái
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Hangszer zongora
Tevékenység zongoraművész

Kate Liu (刘珒) weboldala

Kate Liu (hagyományos kínai írásjelekkel: 刘珒) (Szingapúr, 1994. május 23. –) szingapúri származású amerikai zongoraművész, a 2015. évi varsói XVII. Nemzetközi Chopin Zongoraverseny díjnyertese.

Élete[szerkesztés]

Családja kínai nemzetiségű. Zongoratanulmányait 4 évesen kezdte, 6 éves korától a szingapúri Yamaha Zeneiskola kiemelkedő tehetségek programjában folytatta. 8 éves korában családja az Egyesült Államokba költözött, és Winnetkában (Illinois) telepedett le. 2004-től a Music Institut of Chicago akadémiai tehetségprogramjában tanult Emilio del Rosario (haláláig), majd Alan Chow és Micah Yui tanítványaként. Rendszeresen részt vett Dang Thai Son mesterkurzusain. A philadelphiai Curtis Institut of Music növendékeként szerzett bachelor fokozatot Robert McDonald irányítása mellett. Jelenleg a new yorki The Juilliard School hallgatója, Yoheved Kaplinsky osztályában.

Pályafutása[szerkesztés]

Korai pályája[szerkesztés]

16 éves korától, 2010-től készült hivatásos muzsikusnak, és kezdte meg a felkészülést a 2015. évi Chopin versenyre. Eközben több jelentős versenyen szerepelt sikerrel:

 • 2010: New York-i Nemzetközi Zongoraverseny: 1. díj
 • 2010: Thomas és Evon Cooper Nemzetközi verseny, Oberlin, USA: 3. díj
 • 2012: Eastman Fiatal Művészek Nemzetközi Zongoraversenye, Rochester, USA: 3. díj
 • 2014: Montreali Nemzetközi Zongoraverseny: döntőbe jutott
 • 2015: 3. Ázsiai – Csendes Óceáni Nemzetközi Chopin verseny, Daegu, Dél-Korea: 1. díj

Részvétele a XVII. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen[szerkesztés]

Hangfelvétel alapján történt előválogatást követően a 2015 áprilisában tartott válogatón a zsűri kiválasztotta a fő fordulókban való részvételre. A versenyt magát 2015. október 1–23. között rendezték Varsóban.

Kate Liu műsorválasztására jellemző, hogy túlnyomórészt Chopin kései műveiből válogatott.

Műsora az 1. fordulóban: H-dúr noktürn op. 62 No. 1, a-moll etűd op. 10 No. 2, Gesz-dúr etűd op. 10 No. 5, f-moll fantázia op. 49. 16 zsűritag értékelése alapján átlagpontszáma 18,83 (maximum: 25) volt, ezzel a 38. helyen végzett. A továbbjutásra adott igen-nem szavazatok alapján 11 igen, 5 nem szavazatot kapott (Dang Thai Son zsűritag nem értékelhette a verseny során).[1]

Műsora a 2. fordulóban: f-moll ballada op. 52, F-dúr keringő op. 34 No. 3, cisz-moll scherzo op. 39, Andante spianato és Nagy polonéz op. 22. Átlagpontszáma 21,49 volt, ezzel a 4. helyen végzett. A továbbjutásra 15 igen, 1 nem szavazatot kapott.[2]

Műsora a 3. fordulóban: Asz-dúr Polonéz-fantázia op. 61, Gesz-dúr impromptu op. 51, Három mazurka op. 56 (H-dúr No. 1, C-dúr No. 2, c-moll No. 3), h-moll szonáta op. 58. Átlagpontszáma 23,62 volt, ezzel holtversenyben az 1. helyen végzett. A továbbjutásra 16 igen szavazatot kapott.[3]

Műsora a zenekari döntöben: e-moll zongoraverseny op. 11. Itt a zsűri (fordított helyezési számokkal) 1–10 között pontozta a versenyzőket. Átlagpontszáma 7,72 volt, amellyel a 3. helyen végzett.[4]

A zsűri rendkívül szélsőségesen értékelte játékát: 5 zsűritag az első, 2 zsűritag az utolsó helyre rangsorolta. Ő kapta a legtöbb maximális, 10 pontos értékelést, 3 zsűritagtól. A 7 lengyel zsűritag által adott pontok átlaga 9,3 volt (ezzel az 1. helyen végzett volna), míg az ázsiai és latin zsűritagok pontátlaga 4,6 volt (ami 7. helyet ért volna). Ez a szélsőséges megítélés az egész versenyen végigkísérte.

Ugyanakkor a verseny alatt mindvégig a közönség lelkes támogatását élvezte. Az egész verseny egyetlen „felállva ünneplését” ő érdemelte ki a zenekari döntőben.[5] A lengyel rádió közönségszavazásán – az egész verseny tekintetében – ő kapta a legtöbb szavazatot, s ezzel a Mój Chopin („Az én Chopinem”) elismerő címet.[6]

A zsűri döntése alapján végül a XVII. Nemzetközi Chopin Zongoraverseny 3. díját (bronz medált), valamint a Chopin mazurkáinak legjobb előadásáért járó különdíjat nyerte el.

További pályafutása[szerkesztés]

A Chopin verseny díjnyerteseként 2016 elején lengyelországi és kelet-ázsiai hangversenykörúton vett részt. Ezt követően azonban válla megsérült, emiatt hosszabb időn keresztül nem tudta folytatni a zongorázást. 2017-ben az American Pianists Awards jelöléséről is le kellett mondjon, amely jelentős fellépési kötelezettséggel járt volna. Csak 2018 végén térhetett vissza a hangszerhez és a hangversenydobogóra, és kezdett készülni tanulmányainak lezárására. Számos helyen fellépett az Egyesült Államokban, valamint Kanadában, Lengyelországban, Németországban, Japánban, Kínában, Szingapúrban és Dél-Koreában.

Diszkográfia[szerkesztés]

A XVII. Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen készült felvételeiből a lengyel Chopin Intézet 2 CD lemezes albumot adott ki.[7][8][9][10]

Számos korábbi és későbbi hangversenyfelvétele elérhető a You Tube-on.[11]

Megítélése[szerkesztés]

Vélemények Kate Liuról[szerkesztés]

„Őt ismerni és tanítani abszolút élvezet. Talán két dolog különbözteti meg generációjától: egyrészt intenzív tudásvágya, hogy a zenében értelmet és válaszokat keressen – mindig gondolkodik és sohasem elégszik meg könnyen. Különleges, ahogyan próbál eljutni a zene magjáig, és azt a legbensőségesebb szinten megérteni. Másrészt az a képessége, hogy érzelmeit teljességgel kifejezze a színpadon, ahol „benne van a pillanatban”. Amikor előad, az teljesen őszinte, nincs benne semmiféle mesterkéltség. Az adottságok ilyen kombinációja meglehetősen ritka az ő korában. Nyilvánvalóan egy csodálatos előadói karrier küszöbén áll!”

– Alan Chow professzor, Northwestern University[12][13]

„Megvan benne az előadóművész legnagyobb adománya – a képesség, hogy az első hangtól az utolsóig odaszögezzen.”

– James Setapen, Music Institute of Chicago, az Academy igazgatója[14]

„…megmutatta, milyen mesterien kezeli a zenei időt – ami fenomenális az ő korában –, bár ez olyan képesség, amit nem megtanulható, saját magában kell hordoznia. A zene a fejében és az ujjaiban van, tökéletesen birtokolja a zongoratechnikát, de mindenekelőtt: muzsikál, a színpadon az intuíció és – ne féljünk kimondani – inspiráció által vezérelve. És hallja, hogy Chopin számára fontosak a színek, a színek változása, az érzelmek, a kicsengés, hogy meghallgassuk a hangot… Vajon a zsűri arra a tehetségre fogad-e, akinek mindene megvan az ígéretes jövőhöz?”

– Anna S. Dębowska, szakíró[15]

„Hozzá hasonló zongorista sokévente egyszer fordul elő. Remélem, hogy – függetlenül a versenytől – elismerést szerez a világban, mert előadása valódi és egyedülálló esemény.”

Dorota Szwarcman, zenekritikus[16]

„Feltehetőleg ő volt Chopin legjobb tanítványa, akit a mester maga már e világon kívülről láthatott.”

Marek Dyżewski professzor, művészettörténész[17]

Kate Liu önmagáról[szerkesztés]

Marian Marzyński: Milyen gyerek voltál kislányként?

– Rajongtam a technikáért és a csillogó darabokért, de egy ponton, amikor igazán eljön a zene iránti szerelem – és ezt az ázsiai kultúra néha nem segíti –, az már nem a technikáról szól. Szokták mondani, hogy mindent tökéletesen játszottam, egyetlen hang sem ment mellé, de… Ma már azt gondolom, hogy nem ez a legjobb a zenében, de még csak a közelébe sem ér a lényegnek. Sokat hibázom, de az érzést próbálom megtalálni – ez a lélekről szól, és a szívről, és egyáltalán nem a felszínről.[18]

– Hogyan jellemeznéd három szóval a versenyen való részvételed?

– Élmény, pillanat, … szenvedély.[19]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Zsűrieredmények, 1. forduló
 2. Zsűrieredmények, 2. forduló
 3. Zsűrieredmények, 3. forduló
 4. Zsűrieredmények, zenekari döntő
 5. Chicago Native an Audience Favorite at Chopin Competition. David Polk, WFMT. [2020. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 10.)
 6. W konkursie "Mój Chopin" wygrywa Kate Liu!. Polskie Radio – Dwójka
 7. Chopin: f-moll ballada op. 52, h-moll szonáta op. 58, Három mazurka op. 56, Andante spianato és nagy polonéz op. 22, Polonéz-fantázia op. 61, H-dúr noktürn op. 62/1, f-moll fantázia op. 49, cisz-moll scherzo op. 39, Gesz-dúr impromptu op. 51, F-dúr keringő op. 34/3, a-moll és Gesz-dúr etűd op. 10/2, 5 (élő felvételek) Narodowy Instytut Fryderyka Chopina, 2015
 8. NIFCCD 619–620
 9. Google Play
 10. iTunes
 11. Kate Liu – Pianist
 12. "Kate is an absolute joy to know and to teach… What sets her apart from other pianists of her generation are perhaps two things: first, her intensely personal desire to know more, to search for meaning and answers in her music – she is always thinking and is never easily satisfied. Secondly, it's her ability to express and communicate her emotions fully and completely in performance – she's "in the moment" on stage. And when she performs, it's completely honest – no affectations of any kind. I think this combination of qualities is quite rare in someone her age. She is clearly on the verge of a wonderful performing career!” Kate Liu - 17th International Chopin Competition - 3rd Place Winner!. Music Institute of Chicago, 2015. október 22. (Hozzáférés: 2020. május 31.)
 13. "She … is very specific about trying to get to the core of the music and really understand it at its most intimate level.” Winnetka pianist Liu plays at Nichols Concert Hall. Chicago Tribune, 2016. január 12. (Hozzáférés: 2020. május 31.)
 14. ”She has a performer's greatest gift – the ability to hold you riveted from first note to last.” Kate Liu - 17th International Chopin Competition - 3rd Place Winner!. Music Institute of Chicago, 2015. október 22. (Hozzáférés: 2020. május 31.)
 15. "…pokazała mistrzostwo w operowaniu czasem muzycznym – fenomenalne jak na jej wiek, choć to akurat jest coś, czego nie można się nauczyć, ale trzeba mieć w sobie. Muzykę ma w głowie i palcach, doskonale panuje nad całym warsztatem pianistycznym, ale przede wszystkim muzykuje, kierując się na estradzie intuicją i – nie bójmy się tego słowa – natchnieniem. […] I słyszy, że dla Chopina ważne są kolor, zmiana barwy, emocji, wybrzmienie, wsłuchanie się w ton… Czy jury postawi na talent, który ma wszelkie dane zaprocentować w przyszłości?" Konkurs Chopinowski: objawienie ma na imię Kate. Wyborcza, 2015. október 15. (Hozzáférés: 2020. május 31.)
 16. „Tacy pianiści jak ona zdarzają się raz na lata. Mam nadzieję, że zostanie doceniona w świecie niezależnie od tego konkursu, bo jest to osoba, której występy już dziś są prawdziwymi, niepowtarzalnymi wydarzeniami.” Poszli w klasykę. Polityka, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2020. május 31.)
 17. „Stała się bodaj najwybitniejszą uczennicą Fryderyka Chopina, jakiej ten mistrz już poza światem (…) doczekał się.” Chopin w ogniu Konkursu, 2015. október 18. (Hozzáférés: 2020. május 31.)
 18. Marian Marzyński: "What kind of kid you were when you were a small girl?"
  "– I was a fanatic of technique and flashy pieces, but, at some point… when you really come to love music (and sometimes the Asian culture doesn't promote this), it's just not about the technique. People used to say that I played everything perfectly and there was not a single note out of place, but… Now I think about it that's just not the best in music. That's just not even close to the point. I make so many mistakes now, but I try to get the feeling, it's about the soul and about the heart and it's not about the surface at all.” Do You Speak Chopin?. Dokumentumfilm, rendezte Marian Marzyński (2016). (Hozzáférés: 2020. május 31.)
 19. „– How would you describe your participation in the competition in three words?
  – Experience, moment, … passion." Kate Liu. (interjú, 2015). (Hozzáférés: 2020. május 31.)