Katalán vasúti múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katalán vasúti múzeum
TelepülésVilanova i la Geltrú
Megnyitás1990. augusztus 5.
Hasznosítása
Felhasználási területmúzeum
Elhelyezkedése
Katalán vasúti múzeum (Katalónia)
Katalán vasúti múzeum
Katalán vasúti múzeum
Pozíció Katalónia térképén
é. sz. 41° 13′ 13″, k. h. 1° 43′ 50″Koordináták: é. sz. 41° 13′ 13″, k. h. 1° 43′ 50″
Térkép
Katalán vasúti múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Katalán vasúti múzeum témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Katalán vasúti múzeum (katalán nyelven: Museu del Ferrocarril de Catalunya) egy vasúti múzeum Katalóniábanban, Spanyolországban, Vilanova i la Geltrúban. A múzeum a város vasútállomásának egykori fűtőházának területén található, nem messze a mai állomástól.

Története[szerkesztés]

A múzeum 1990-ben nyílt meg, és egy 19. század végén épült egykori mozdony fűtőházban található. Mintegy 900 munkás javított és karbantartott itt mozdonyokat 1967-ig, amikor is ezek a tevékenységek megszűntek.

A múzeumhoz kapcsolódó főépületben könyvtár és vasúti tárgyak, például sapkák, miniatűrök és gépek gyűjteménye található. A múzeumnak van egy előadóterme is, ahol naponta vetítenek egy filmet a katalóniai vasút történetéről. A recepció, ahová a látogatók belépnek, a La Granada faluban található vasútállomás eredeti jegypénztára.

1972-ben a MOROP, a vasút- és modellvasút-rajongók nemzeti egyesületeit tömörítő szövetség Barcelonában tartotta tizenkilencedik kongresszusát. 1972-ben a kongresszuson kiállított antik mozdonyokat a múzeumnak később otthont adó létesítményekben tárolták. 1981-ben, a Barcelona és Vilanova közötti vasútvonal megnyitásának századik évfordulóján javasolták egy állandó vasúti múzeum létrehozását a régi mozdony fűtőházban. A projektet kezdetben a spanyol nemzeti vasúttársaság (RENFE) és Katalónia autonóm kormánya vezette. Később Vilanova város tanácsa is csatlakozott.

A múzeum 1990. augusztus 5-én nyílt meg. 1993-ban a RENFE a vilanovai múzeumot a madridi fő múzeum, a Museo del Ferrocarril de Madrid és a Fundación de los Ferrocarriles Españoles leányvállalatává tette.[1] 2010-ben az Universitat Politècnica de Catalunya a vilanovai múzeum helyiségeiben létrehozta a Vasúti rendszerek és villamos vontatás mesterképzést.

A múzeum gyűjteménye több mint hatvan járművet tartalmaz a történelem minden korszakából, különböző származási országokból és különböző technológiákból, köztük 28 gőzmozdonyt a 19. század végéről és az Ibériai-félszigeten használt első gőzmozdony másolatát, amelyet a mai napig használnak a hónap első vasárnapján tartott bemutatókon. A gyűjteményben dízel- és villanymozdonyok, kocsik, egy Harlan típusú amerikai személykocsi, egy jelzőhíd és egy eredeti, a barcelonai pályaudvaron használt váltóállító karos keretasztal is megtalálható.

A múzeum könyvtárának katalógusában több mint 6100 kötet található, köztük a vonatokról és járművekről, a vasúti közlekedés dokumentációjáról, a történelemről és a jogszabályokról, a statisztikákról és az infrastruktúráról szóló művek. A könyvtárban 400 videófelvétel és 10 000 fénykép is található.

Megközelítése[szerkesztés]

Barcelona felől a La Plana-Picamoixons–Barcelona-vasútvonalon a Vilanova i la Geltrú állomásig, majd onnan gyalogosan.

Képgaléria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]