Katéter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyszer használatos húgyhólyag-katéter, 40 cm

A katéter egy vékony, műanyagból, gumiból, szilikonból, fémből vagy üvegből készült kis cső vagy slag, amivel az üreges szerveket, mint a húgyhólyag, a gyomor, a belek, különböző edények, a fül vagy a szív meg lehet szondáztatni, ki lehet üríteni, fel lehet tölteni vagy ki lehet öblíteni.

A kifejezés a görög καθετήρ kathetér „szonda“ szóból ered, ami a καϑιέναι kathiénai „leengedni, ledobni“ igéből van képezve. Az orvosi nyelvben „szonda vagy finom hegy a húgyhólyagba való befecskendezéshez” jelentéssel is bír.[1]

A katéter alkalmazására diagnosztikai (vizsgálati) vagy terápiai (kezelési) okokból kerül sor. A katéter bevezetését „katéterezésnek” nevezik. A külső átmérőjét a charriére (avagy „French” (Fr)) mértékegységben adják meg, ami utóbbi a skála francia eredetére utal. A belső átmérő különböző lehet.

Orvosi használata[szerkesztés]

A vénakatétert központi vénakatéternek vagy perifériás katéternek, Broviac-katéternek, Hickman-katéternek vagy Port-katéternek is nevezik. A dialízis kezeléséhez a Sheldon-katétert és a Demers-katétert illetve a peritoneális dialízis elvégzéséhez a peritoneális katétert használja.

Az urológiában a katétert a húgyhólyag tartalmának leeresztéséhez és diagnosztikai valamint terápiás segédeszközként használják. A diagnosztika során vizeletvételhez illetve gyógyszerek és kontrasztanyagok beviteléhez szolgálnak.

A hagyományos angiográfiában (érfestésben) az edénykatétert (Gefäßkatheter) valamint a ballon katétert alkalmazzák. A kardiológiában szívkatétert használnak.

Az aneszteziológiában peridurális (epidurális?) katétert illetve a folytatólagos regionális aneszteziológiában további (speciális) katétereket használnak. Csőkatétereket alkalmaznak a fül-orr-gégészetben.

Katétereket használnak a reprodukciós medicinában, pleura katétert a sebészetben illetve a mellkassebészetben valamint az intravénás hozzáférés létrehozásához (zárt katéterrendszerek csökkentik a szennyezés és fertőzés kockázatát).

Hólyagkatéter[szerkesztés]

A húgyhólyagkatétert a vizelet leeresztéséhez a húgyvezetéken át avagy a hasfalon keresztül alkalmaznak. Az ureterkatétert 1890 óta alkalmazzák a vizelet veséből való leeresztéséhez a húgyvezetéken át a húgyhólyagba avagy a szervezeten kívülre. A kórházi betegek, csaknem 12-16%-ban végzik ezt a beavatkozást. Napjainkban már nemcsak kórházi körülmények között végzik, hanem vannak, akik naponta, saját magukat katéterezik meg.[2]

A katéter használata történhet pár órán keresztül, de akár a beteg élettartamáig is. Felnőttek esetén 14-16 Ch méretű katéter az ajánlott.

Katéterezés menete:

A katéter felhelyezése előtt az orvosi eszközöket előkészíti, a beteget pedig felkészíti a beavatkozásra. A katéterezés alatt a beteg háton fekve helyezkedik el, felhúzott, kissé szétterpesztett lábakkal. A húgycsőnyílás fertőtlenítése után a katéter cső bevezetése történik. Ha steril vizeletre van szükségünk, akkor a csövőn elinduló vizeletet steril kémcsőbe fogják fel, illetve intermittáló katéterezésnél a vizelet lebocsájtása utána a katétert eltávolítják. Ha állandó katéter kerül felhelyezésre, akkor a katéter végén található ballont, mely a húgyhólyagban van, feltöltik 10ml 0,9%-os NaCl oldattal. Ez rögzíti a csövet és akadályozza meg annak kicsúszást.  A vizelet ezután a katéter zsákba gyűlik. A katéter zsák cseréjét vagy a vizelet leengedését napi szinten a beteg végzi, és maga a katéter cső cseréje pedig meghatározott időnként, egészségügyi intézményben történik. Az állandó katéter, a katéter fajtájától függően, 1 héttől akár 6 hétig is folyamatosan a hólyagban lehet. Rövid, 1-2 hetes katéterezés alkalmával Foley, míg 4-6 hét esetén szilikon katétert használnak.[3]

Nefrosztómiai-katétert a vizelet vesemedencéből való leeresztésére használnak a bőrön keresztül.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Sonde oder feine Spitze, zu Einspritzungen in die Harnblase“ – W. Pape: Griechisch Deutsches Handwörterbuch. Graz 1954. 1. kötet, 1283. o.
  2. Hólyagkatéterezés (hu-HU nyelven). www.urologiaikozpont.hu. (Hozzáférés: 2021. március 27.)
  3. a b Katéter behelyezés, csere, öblítés. www.dunamedicalcenter.org. (Hozzáférés: 2021. március 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Katheter című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Linkek[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a katéter címszót a Wikiszótárban!