Kasztília és León zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kasztília és León zászlaja az azonos nevű spanyol autonóm közösség hivatalos jelképe, amelyet az autonómiai alapító szabályzat (Estatuto de Autonomía) 5. és 6. cikkelye, valamint a 4/1983. számú Szervezeti Törvény (Ley Orgánica 4/1983) állapít meg. Kasztília, León, Aragónia és Navarra a Spanyol Királyság 4 alapítója.

Hivatalos leírása[szerkesztés]

A fenti jogszabályok a zászlót a következőképpen határozzák meg: „kereszt alakban vagy átellenesen négy részre osztott. Az első és a negyedik negyedben: élénkvörös alapon aranyszínű vár három csipkés oromzattal, fekete színnel fugázva és kékkel világosítva. A második és harmadik negyed: ezüst alapon bíbor oroszlán ágaskodó helyzetben, vörös kiöltött nyelvvel és karmokkal, valamint arany koronával”.

A leírás kritikája[szerkesztés]

A leírás pontatlan, ugyanis heraldikai és nem vexillológiai szaknyelven fogalmazódott, vagyis mintha egy címerpajzs lenne a zászló helyett (ez egy megszokott hiba Spanyolországban). A zászlókban ugyanis nincsenek negyedek, hanem részek: a rúd felőli és az ellenkező oldal, felső és alsó sáv, stb.), és a színek is a heraldikában használatos megnevezésekkel szerepelnek; továbbá a heraldikában nincsenek árnyalatok, de a vexillológiában igen, amivel viszont a jogszabály nem foglalkozik.

Története[szerkesztés]

A hagyományos megjelenésű alternatív lobogó

A Kasztíliai Királyság történelmi zászlaja 1230 óta, ezzel Európa és a világ egyik legrégibb zászlója. Már Kolumbusz Kristóf hajói is ezt lengették, amelyek Amerika felfedezésére indultak. A zászló a Kasztília és León-i Közösség összes hivatalos központjában és rendezvényén, Spanyolország zászlaja jobb oldalán lobog.

A Közösség rendszeresített egy kárminvörös színű lobogót is az autonómiai alapító szabályzat reformjával, amely Kasztília és León alternatív jelképe a hagyományos csapatzászlók mintájára.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bandera de Castilla y León című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.