Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi részén, Barabás község határában található az ukrán-magyar határon fekvő Kaszonyi-hegy hazánkba átnyúló, déli része, egy egykori szigetvulkán maradványa. Nevét a szomszédos Ukrajnához csatolt Mezőkaszony településről kapta. A 159,8 hektáros területen gazdag az élővilág.

Fekvése[szerkesztés]

Uhu (Bubo bubo)
Ezüst hárs (Tilia tomentosa)

Barabás község határában, a falutól északkeletre, az ukrán-magyar határ mellett található.

Jellege[szerkesztés]

A szigetvulkán háromféle vulkáni kőzete közül a leggyakoribb a riolitláva.

Földrajza[szerkesztés]

A síkságból kiemelkedő Kaszonyi-hegy teteje lapos, plató formájú. 240 méteres tengerszint feletti magasságával ez a megye legmagasabb pontja. A vulkán a középső pleisztocén korban működött.

A déli, délnyugati oldalán található kőbányát időnként még napjainkban is művelik.

Növényvilága[szerkesztés]

Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea)

A Beregi-síkságból kiemelkedő szigetvulkán növényvilága változatos; sajátosan kettős arculatú. Keleti felén a Kárpátokra jellemző fajok vannak többségben, a déli–délnyugati oldalon viszont az alföldi jellegű gyep- és egyéb növénytársulások uralkodnak. Megtalálható itt az ezüst hársas szurdokerdő és a dárdás karéjú kocsánytalan tölgyesek fás vegetációja, de védelmet érdemelnek a hegy sziklagyeptársulásai is.

Állatvilága[szerkesztés]

Ökörszem (Troglodytes troglodytes)

Állatvilága is sokszínű. A nyaranta itt táborozó természetvédők madárgyűrűzés közben a Kaszonyi-hegyen és környékén közel 70 madárfajt számoltak össze, mint például:

Több ritka rovarfaj is otthonra lelt a Kaszonyi-hegyen és környékén. Ilyen például a beregi sokbordás futrinka (Carabus hampei ormayi), amely fokozottan védett és Natura 2000 jelölőfaj.

Források[szerkesztés]

  • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága
  • E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Hivatkozások[szerkesztés]

  • A Kaszonyi-hegy és környéke a YouTube-on:[1]