Ugrás a tartalomhoz

Kassziopeia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kassziopeia
Kassziopeia és Képheusz köszönik Perszeusznak, hogy úgy döntött, hogy megmenti Andromedát, szerző: Pierre Mignard (1612–1695)
Kassziopeia és Képheusz köszönik Perszeusznak, hogy úgy döntött, hogy megmenti Andromedát, szerző: Pierre Mignard (1612–1695)
HázastársaCepheus, Etiópia királya
GyermekeiAndromedé
A Wikimédia Commons tartalmaz Kassziopeia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kassziopeia (ógörögül: Κασσιόπεια, Κασσιόπη – Kassziopeia, Kassziopé, latinul: Cassiopeia, Cassiepeia, Cassiope) a görög mitológiában Etiópia királynője volt, Képheusz felesége. Lányuk Androméda volt, akiről büszke szülei kijelentették, hogy szebb, mint a néreiszek (tengeri nimfák). Erre Poszeidón tengeristen, akinek felesége szintén néreida volt, felbőszült és meg akarta büntetni Kassziopeiát és Képheuszt. Kassziopeia elment egy jövendőmondóhoz, ki megjósolta, hogy egyetlen lehetőségük, hogy Andromédát kikötik egy tengerparti sziklához és feláldozzák a tengeri szörnyetegnek, Kétosznak, akit Poszeidón küldött a birodalom megsemmisítésére. Kassziopeia megtette ezt, a hős Perszeusz azonban megölte a tengeri szörnyet és megmentette Andromédát.

A néreidák végül úgy büntették meg Kassziopeiát önteltségéért, hogy örökre a trónra kötve és a Sarkcsillaghoz viszonyítva fejjel lefelé látható az égbolton.

Kassziopeia, Képheusz és Androméda nevét csillagképek viselik, lásd még: Cassiopeia csillagkép, Cepheus csillagkép, Andromeda csillagkép.

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap