Kasmíri ciprus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kasmíri ciprus
Kasmíri ciprus
Kasmíri ciprus
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
IUCN2.3
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Osztály: Tűlevelűek (Pinopsida)
Rend: Fenyőalakúak (Pinales)
Család: Ciprusfélék (Cupressaceae)
Nemzetség: Ciprus (Cupressus)
Faj: C. cashmeriana
Tudományos név
Cupressus cashmeriana
Royle ex Carrière
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kasmíri ciprus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kasmíri ciprus témájú médiaállományokat és Kasmíri ciprus témájú kategóriát.

A kasmíri ciprus (vagy bhutáni ciprus; Cupressus cashmeriana; dzongkhául Tsenden) egy ciprusfaj, amely a Keleti-Himalájában; Bhutánban és a szomszédos területeken, valamint Arunácsal Pradesben, Északkelet-Indiában honos; 1250–2800 m-es magasságban nő.

Leírása[szerkesztés]

Közepes vagy nagy termetű pikkelylevelű fa, 20–45 m magasra nő, maximum 3 m átmérőjű törzzsel. A lombkorona hosszú ágairól hajtásai függőlegesen lecsüngenek. A levelek pikkelyszerűek, kékes-ezüstös színűek, 1–2 mm hosszúak, de a hosszú hajtásokon 5 mm-esek is lehetnek; a fiatal növényeken 5 éves korukig juvenilis puha tűlevelek is vannak, amelyek 3–8 mm hosszúak.

A tobozkák tojás alakúak, 10–21 mm hosszúak és 10–19 mm szélesek, 8-12 sötétzöld pikkellyel, amelyek éréskor sötétbarnává válnak; 24 hónappal a beporzás után válnak éretté. A tobozkák éréskor kinyílnak és a magok kiesnek. A pollentartók 3–5 mm hosszúak, kora tavasszal szóródnak szét a pollenek.

Felhasználás[szerkesztés]

A kasmíri ciprus Bhután hivatalos nemzeti fája, ahol gyakran látni buddhista templomoknál. Ezeken a helyeken évszázadok óta ültetik.

Széles körben termesztik a kertészetben mint díszfa, mind a hazájában és világszerte a mérsékelt éghajlaton. Magán- és közparkokba is ültetik. A termesztett fajtákat különleges formájuk, levélszínük, lelógó lombkoronájuk és ágaik vagy oszlopos alkatuk, különleges kék vagy szürke fénylő leveleik miatt nemesítik.

Források[szerkesztés]

ágai, levelei közelebbről

További információk[szerkesztés]