Kasmíri ciprus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kasmíri ciprus
Kasmíri ciprus
Kasmíri ciprus
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
IUCN2.3
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Osztály: Tűlevelűek (Pinopsida)
Rend: Fenyőalakúak (Pinales)
Család: Ciprusfélék (Cupressaceae)
Nemzetség: Ciprus (Cupressus)
Faj: C. cashmeriana
Tudományos név
Cupressus cashmeriana
Royle ex Carrière
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kasmíri ciprus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kasmíri ciprus témájú médiaállományokat és Kasmíri ciprus témájú kategóriát.

A kasmíri ciprus (vagy bhutáni ciprus; Cupressus cashmeriana; dzongkhául Tsenden) egy ciprusfaj, amely a Keleti-Himalájában; Bhutánban és a szomszédos területeken, valamint Arunácsal Pradesben, Északkelet-Indiában honos; 1250–2800 m-es magasságban nő.

Leírása[szerkesztés]

Egy példány a Királyi Botanikus Kertekben

Közepes vagy nagy termetű pikkelylevelű fa, 20–45 m magasra nő, maximum 3 m átmérőjű törzzsel. A lombkorona hosszú ágairól hajtásai függőlegesen lecsüngenek. A levelek pikkelyszerűek, kékes-ezüstös színűek, 1–2 mm hosszúak, de a hosszú hajtásokon 5 mm-esek is lehetnek; a fiatal növényeken 5 éves korukig juvenilis puha tűlevelek is vannak, amelyek 3–8 mm hosszúak.

A tobozkák tojás alakúak, 10–21 mm hosszúak és 10–19 mm szélesek, 8-12 sötétzöld pikkellyel, amelyek éréskor sötétbarnává válnak; 24 hónappal a beporzás után válnak éretté. A tobozkák éréskor kinyílnak és a magok kiesnek. A pollentartók 3–5 mm hosszúak, kora tavasszal szóródnak szét a pollenek.

Felhasználás[szerkesztés]

A kasmíri ciprus Bhután hivatalos nemzeti fája, ahol gyakran látni buddhista templomoknál. Ezeken a helyeken évszázadok óta ültetik.

Széles körben termesztik a kertészetben mint díszfa, mind a hazájában és világszerte a mérsékelt éghajlaton. Magán- és közparkokba is ültetik. A termesztett fajtákat különleges formájuk, levélszínük, lelógó lombkoronájuk és ágaik vagy oszlopos alkatuk, különleges kék vagy szürke fénylő leveleik miatt nemesítik.

Források[szerkesztés]

ágai, levelei közelebbről

További információk[szerkesztés]