Kasima-szentély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kashima szentély szócikkből átirányítva)
Kasima-szentély
TelepülésKyūchū
Ország Japán
Vallássintó
Építési adatok
Stílusnagare-zukuri
Elhelyezkedése
Kasima-szentély (Japán)
Kasima-szentély
Kasima-szentély
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 58′ 08″, k. h. 140° 37′ 53″Koordináták: é. sz. 35° 58′ 08″, k. h. 140° 37′ 53″
A Kasima-szentély hivatalos honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Kasima-szentély témájú médiaállományokat.

A Kasima-szentély (鹿島神宮 Kasima-dzsingu) Japán Csendes-óceánra néző partvidékén található, a szentélyről elnevezett Kasima városban, Ibaraki prefektúrában, Tokiótól mintegy 150 kilométerre keleti irányban..

Hagyománya[szerkesztés]

A neve – Kasimadzsingu – Szarvas-szigeti szentélyt jelent. Olvasható egy hagyomány, mely szerint egykor egy fehér szarvas volt itt megtalálható. A helyi sintó szerzetes elmondja, hogy a szarvasok, amelyek egykor a szentélyhez tartoztak, a narai szentélyek alapításakor átkerültek Narába, amely akkor japán főváros volt. Ma a szarvasok karámba kerítve élnek itt, a kasimai szent ligetben. Kasima szentély a 17 legjelentősebb japán sintó szentély közé tartozik.

Épületei[szerkesztés]

A belső szentély Tokugava Iejaszu 1605-ös, a főépület Tokugava Hidetada 1619-es, a díszkapu Tokugava Jorifusza 1634-es adománya.

Lovasíjászat[szerkesztés]

Kasima városában, a szentélynél megrendezik évente a lovas-íjászati versenyt. Az eseményre május elsején kerül sor. A processzió is hasonló, mint amilyet a Kamigamo szentélynél rendeznek meg, ott május 15-én.

A Kasima szentély múzeuma[szerkesztés]

A Kasima szentély múzeumában néhány különleges nemzeti ipartörténeti emlék is ki van állítva. Ezek egyike egy 2,71 méter hosszúságú, egyélű acélkard. 1300 évvel ezelőtt készítették, a hagyomány szerint. Neve: Fucu-no-Mitama-no-Curugi. Ez a legrégibb és leghosszabb kard Japánban. A másik érdekes tárgy egy lakkozott fanyereg, melyet Minamoto Joritomo, a Kamakura sógunátus alapító fejedelme adományozott a szentélynek a 12. században.

Lásd még[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Kashima Jingu Shrine Guide (2009): Ed. Kashima Jingu Shrine, 2306-1, Kyuchu, Kashima-shi, Ibaraki Ken 314-0031 Japan.
  • Szaniszló Bérczi (2009): Ancient Eurasian Heritage Preserved in Japan I. Shrines, White Horses and Festivals. Journal of Eurasian Studies, 1, No. 1. pp. 30-40.

Külső hivatkozások[szerkesztés]