Kartitsch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kartitsch
Kartitsch látképe
Kartitsch látképe
Kartitsch címere
Kartitsch címere
Közigazgatás
Ország Ausztria
Tartomány Tirol
Kerület Lienzi kerület
Rangközség (Gemeinde)
KerületeiHollbruck, Sankt Oswald (in Kartitsch)
JárásLienzi járás
Alapítás éve1094 (első említés)[1]
PolgármesterJosef Außerlechner (Tiroler Bauernbund)
JegyzőAndreas Außerlechner
Irányítószám9941
Körzethívószám04848
Forgalmi rendszámLZ
Népesség
Teljes népesség803 fő (2018. jan. 1.)[2]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1353 m
Terület58.91[3] km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
Elhelyezkedése
Elhelyezkedése
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 42′ 20″, k. h. 12° 30′ 08″Koordináták: é. sz. 46° 42′ 20″, k. h. 12° 30′ 08″
Kartitsch weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kartitsch témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kartitsch község a Tirol szövetségi tartományhoz tartozó Kelet-Tirolban, Lienz kerületben, a Gailbach patak völgyében (Tiroler Gailtal), a Karni-Alpok és a Lienzi Dolomitok között, a B-111 sz. szövetségi főút mellett, a kerület székhelyétől, Lienztől 34, a karintiai Kötschach-Mauthentől 44, Budapesttől 640 km-re. Lakosainak száma 856 fő (2010. január 1-i adat).

Fekvése[szerkesztés]

Kartitsch a tiroli Gail-völgyben (Tiroler Gailtal) fekszik. Ez Kelet-Tirol legmagasabban fekvő völgye, a Gail-patak (Gailbach) felső folyása. Az ausztriai Puster-völgyben (Pustertal) futó B-100 sz. (Dráva-völgyi) szövetségi főútról keleti irányban Strassennél (Tassenbachnál) kelet felé letérve, egy erős terepugrás szerpentinútján felkapaszkodva jutunk a Gail-völgy nyugati végéhez, amely magasan a Puster-völgy fölött fekszik. Itt torkollik a Gailbach patak a Puster-völgyben folyó Drávába. Innen emelkedik kelet-délkelet felé a tiroli Gail-völgy, amelyben a B-111 sz. szövetségi autóút fut kelet felé. Kartitsch község itt található, házai a völgy mindkét oldalára felkapaszkodnak. Kartitschtól keletre a patakvölgy felső végét keleten az 1525 m magas Kartitschi-nyereg(wd) (Kartitscher Sattel) zárja le.

A Kartitschi-nyereg keleti oldalán a völgy és B-111 út kelet felé lejt. Obertilliach község közelében ered a völgy névadója, a Gail folyó, amely a karintiai Lesach-völgy (Lesachtal) mély szurdokában folytatja útján kelet felé, Kötschach-Mauthenen és Hermagoron keresztül messze keleten, Villachnál ömlik a Drávába. A B-111. sz főút a Gail-folyót követi. Kötschach-Mauthen elágazásnál észak felé vissza lehet térni a B-100 sz. (Dráva-völgyi) főútra, vagy dél felé fordulva át lehet kelni az 1357 m magas Plöcken-hágón az olasz Dolomitok felé.

A tiroli Gail-völgy (és annak keleti folytatása, a Lesach-völgy is) az osztrák–olasz államhatárral párhuzamosan halad. A völgyet két hegylánc fogja közre: északon a Lienzi-Dolomitok (Lienzer Dolomiten), délen a Karni-Alpok (németül: Karnische Alpen, olaszul: Alpi Carniche), amelynek főgerincén fut az államhatár.

A Kartitsch községet közrefogó szomszéd települések Ausztriában: északnyugaton Abfaltersbach, Anras és Heinfels , nyugaton Sillian és Strassen (valamennyi a Puster-völgyben), keleten Obertilliach (a Gail-völgyben). Szomszéd községek Olaszországban: délkeleten Comelico Superiore és San Nicolò di Comelico (Veneto régióban), délnyugaton Sexten (Dél-Tirol régióban).

A Karni-Alpok főgerincén körülbelül Kartitsch fölött található a mai államhatárnak az a pontja, az Obstansi-nyereg (Obstanser Sattel), ahol az 1919-ben elcsatolt Dél-Tirol tartomány és a már 1866-ban elveszített Veneto tartomány (a mai olaszországi régió) közös határvonala metszi a mai osztrák–olasz határ vonalát. E „hármashatártól” nyugatra fekvő (tiroli) határszakaszt az első világháború után az 1919-es saint-germaini békeszerződésben húzták meg. Az ettől keletre húzódó (venetói) határszakaszt az 1866-os porosz–osztrák–olasz háborút lezáró bécsi békeszerződésben határozták meg. Az első világháborúban az államhatár a hegygerinceken húzódott, ennek ma is számos emléke látható a hegyekben (erődök, futóárkok, katonatemetők), de a venetói határszakaszt az 1919-es saint-germaini békeszerződés nem érintette.

A Veneto–Dél-Tirol–Kelet-Tirol „hármashatár” mellett emelkedik a hegylánc legmagasabb pontja, a 2678 m magas Pfannspitze (Cima Vanscuro) és a 2599 m magas Porze (Monte Palombino), alattuk az Obstansi-tó (Obstansersee). 1915–16-ban a hegy olasz oldalán a Kreuzberg-hágó körüli csúcsokért folyó magashegyi harcok átcsaptak az Obstansi-nyeregbe is (itt magyar katonasírok is találhatók).

Politika, lakosság, gazdaság[szerkesztés]

Kartitsch címerének leírása: Kék mezőben emelkedő arany holdsarló. Ez a címer a kartitschi Wiser nemzetség ősi címere alapján készült, ez a család a legrégebbi fegyverforgató és címerviselésre jogosult nemzetség volt ebben a községben. III. Frigyes császár 1465-ben adományozta ezt a holdsarlós címert Hans és Jakob Wisernek.

A községi elöljáróság jelenleg 11 tagból áll. A 2010-es községtanácsi választások során ebből 4 helyet a Kartitsch jövőjéért (Zukunft Kartitsch) egyesület, 3 helyet független helybeli lakosok, 3 helyet a Tiroli Parasztszövetség (Tiroler Bauernbund) és 1 helyet a Tiroli Gazdasági–Idegenforgalmi Szövetség (Tiroler Wirtschaftsbund / Wirtschaft + Tourismus) szervezet nyert el.

A lakosság lélekszáma 2005. december 31-én 878 fő volt, 2010. január 1-jén 856 fő.[3]

A lakosság mezőgazdaságból és idegenforgalomból szerzi jövedelmét, a faluban számos szálloda, vendégszoba és hegyi turistaház működik. A változatos környék alkalmas könnyű családi túrákra, és kemény alpesi hegymászásra is. Sífutópályákat is építettek. A látogatók 2003-ban 84 000 vendégéjszakát töltöttek Kartitschban.

Látnivalók[szerkesztés]

  • Szent Leonárd plébániatemplom (Pfarrkirche St. Leonhard): Gótikus stílusban épült, 1479-ben szentelték fel. A fennmaradt hagyomány szerint Leonhard, Görz utolsó grófja, akinek nyári rezidenciája a közeli Puster-völgyben, Heinfels várában volt, jelentős összeggel segítette az építkezést. A nagy méretű főoltár 1761–1763-ból való. 1830-ban késő klasszicista stílusban átépítették. A festményeket Christof Brandstätter kartitschi festőművész készítette.
  • Miasszonyunk templom (Kirche zu Unserer lieben Frau): Hollbruck településrészben található. 1680–1685-ben épült plébánia- és zarándoktemplomnak, tiszta korai barokk stílusban. Stukkódíszítéseit Georg Holzmeister készítette, Gallus Apeller innsbrucki műhelyében.
  • Számos túracél kínálkozik a környező hegyekben. Egy példa: Kartitsch-Winkel településrészből indulva mászható meg a déli (Karni-Alpok) oldalán a 2300 m magasan fekvő Obstansi-nyereg, itt van az Obstansi-tó nevű kis tengerszem (Obstanser See), és menedékház (Obstansersee-Hütte). A menedékház mellett egy szépen gondozott, első világháborús apró katonatemető található, osztrák és magyar katonasírokkal. A főgerincre felkapaszkodva az olasz államhatárra jutunk, itt a világháborús arcvonalból megőrzött erődítmények és fedezékek láthatók, és szép kilátás nyílik a Sexteni-Dolomitokra, az olasz oldalon.[4]

A község szülöttei[szerkesztés]

  • Tanja Schneider (* 1974) osztrák sífutónő, a TSU Kartitsch síklub versenyzője.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Kartitsch
A Wikimédia Commons tartalmaz Kartitsch témájú médiaállományokat.