Karsa István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karsa István
Született1847. június 29.
Szentkirályszabadja
Elhunyt1917. június 6. (69 évesen)
Állampolgársága
Foglalkozásaegyetemi oktató
SablonWikidataSegítség

Karsa István (Szentkirályszabadja, 1847. június 29.1917. június 6.) jogi és államtudományi doktor és jogakadémiai tanár.

Élete[szerkesztés]

Közbirtokos nemes szülők gyermeke. 1858-ban lépett Pápán a II. gimnaziális osztályba, ahol bölcseleti és teológiai tanulmányait is végezte. 1868-ban főiskolai senior lett. Jogi tanulmányokat a pápai jogakadémián és a budapesti tudományegyetemen folytatott 1872-ig. Joggyakornok volt egy évig Balogh Sándor ügyvéd mellett Budapesten. A köz- és váltóügyvédi vizsgát, valamint a jog- és államtudományi doktori szigorlatot is letette. 1873-ban a pápai főiskola elöljárósága jogakadémiai tanszékra hívta meg, ahol mint rendes tanár a római és osztrák jogot adta elő. Ezután a debreceni református jogakadémia tanára volt. Az 1881. évi debreceni református egyház zsinatára a dunántúli kerület tanári kara tagnak választotta. Neje derecskei Fodor Lenke volt, aki kilenc évvel élte túl férjét.[1]

Mint pápai diák a főiskolai pályázatokon a Péczeli első díjat három ízben nyerte el. Programmértekezése a pápai ev. ref. főgimnázium Értesítőjében (1881. A római birtok keletkezése.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Karsa Istvánné gyászjelentése. [2015. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 14.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap