Karmiel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karmiel
Karmiel címere
Karmiel címere
Karmiel zászlaja
Karmiel zászlaja
Közigazgatás
Ország Izrael
Rangváros
Testvértelepülései
Lista
Népesség
Teljes népesség45 300 fő (2016)
Földrajzi adatok
IdőzónaIST, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 32° 54′, k. h. 35° 17′Koordináták: é. sz. 32° 54′, k. h. 35° 17′
Karmiel weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Karmiel témájú médiaállományokat.

Karmiel (héberül כַּרְמִיאֵל) város Izrael északi részén.

Népessége[szerkesztés]

A település népességének változása:

2016
45 300

Földrajza[szerkesztés]

Éghajlata száraz, mérsékelt, nagymértékben különbözik a többi tengerparti várostól (a nyári hónapok hűvösebbek és a tél sem olyan hideg). A város 205 m-rel a tengerszint felett fekszik a Beit Hakerem völgyben, ami kétfelé osztja Felső- és Alsó-Galileát. Körben festői dombok övezik.

Története[szerkesztés]

A Városháza

1964-ben alapították. A város az Északi kerület útjainak kereszteződésében fekszik. Karmiel Galilea kereskedelmi, kulturális és ipari központja. Galilea szívének is nevezik, illetve az „együttélés” városának is.

Az 1990-es évek elején a Szovjetunió szétbomlásakor az utódállamok emigránsainak zömét Karmiel fogadta be. A karmieliek igyekeznek a szomszédos arab településekkel (Dir-Al-Assad, Majd-Al-Krum, Báane és Rama) is jó viszonyban lenni. Érdekesség, hogy a város lakói 74 nyelven beszélnek, és 80 országból érkeztek. A város 24 négyzetkilométeres területen fekszik. Jelenleg 44 000 lakosa van, de a városfejlesztési terveknek megfelelően lehetséges a 120 000 fős létszám elérése is.

Karmiel kezdettől fogva a legkorszerűbb építési technológiák alkalmazásával épült. A városra jellemző, hogy minden egyes része egyedi. Minden kerületben vannak parkok és középületek. A város híres a zöldövezetek bőségéről és a tisztaságáról. A lakóterületek el vannak különítve az ipari övezetektől, így megőrződik az egészséges környezet, annak ellenére, hogy a város büszke magasan fejlett iparágaira a fém- és fafeldolgozástól kezdve a műanyag- és számítástechnikai iparig.

Karmiel látképe

Testvérvárosai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]