Karl Madsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karl Madsen

Született1855. március 22.
Koppenhága
Meghalt1938. április 16. (83 évesen)
Koppenhága
SírhelyAssistens-temető, Koppenhága
Nemzetiségedán
Stílusarealizmus
IskoláiKirályi Dán Művészeti Akadémia
Mestere(i)Vilhelm Kyhn
Aki(k)re hatottAnna Ancher
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Madsen témájú médiaállományokat.

Karl Madsen (eredeti, teljes nevén Carl Johan Wilhelm Madsen) (Koppenhága, 1855. március 22. – Koppenhága, 1938. április 16.) dán festő, művészettörténész, múzeumigazgató. Részt vett a skageni festők csoportjának kialakításában, később is szoros kapcsolatot ápolt velük, a külső körükhöz tartozott.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Madsen apja, A.P. Madsen kapitány is foglalkozott festészettel, elsősorban állatokat festett. Anyja, Sophie Madsen született Thorsoe is festő-családból származott, apja és anyai nagyapja is festők voltak, és ő maga ért el sikereket ezen a pályán.

Karl Madsen középfokú tanulmányait a Sorø Académián végezte. 1871-ben Vilhelm Kyhn tanítványa volt, majd a Királyi Dán Művészeti Akadémián folytatta tanulmányait 1872 és 1876 között. 1876-79 között Párizsban az Académie des Beaux-Arts-on tanult, mestere Jean-Léon Gérôme volt. Első kiállítása 1880-ban volt. 1895-től a Statens Museum for Kunst (Állami Művészeti Múzeum) munkatársa, majd 1911-1925 között igazgatója volt.

Madsen nagy figyelemmel követte az európai művészetek fejlődését, és síkraszállt amellett, hogy a dán művészek kövessék ezeket a tendenciákat. Már az 1860-as évek első felében nagy hívévé vált a dán művészet megújulásának, a Det Moderne Gennembrud (modern áttörés) nevű mozgalomnak, aminek vezetője Georg Brandes és Holger Drachmann voltak. 1871-ben Drachmann Skagenbe utazott, a Jylland északi részén fekvő kis halászfaluba, hogy plein air képeket fessen a halászokról. Csaknem vele egy időben látogatott oda Madsen is.

Karl Madsen: Vázlat Hornbæk településről, templommal (1885)

Az akadémián folytatott tanulmányai során találkozott Michael Ancherrel, akit rávett arra, hogy utazzanak Skagenbe 1874 júliusában. Madsen ott festészeti leckéket adott Anna Brøndumnak, a szállodatulajdonos lányának.

Madsen festészete is mutatja, hogy a skageni festők egyik kulcsfigurája volt, bár virtuozitásban, a színei kezelésében elmaradt tőlük. Legérdekesebb képei talán párizsi tartózkodása alatt születtek, amikor a barbizoni iskola és talán Édouard Manet hatása alá került. Képei azonban ekkoriban is túl sötétek, egyhangúak voltak, különösen a az impresszionisták és naturalisták munkáihoz képest.

Madsen saját alkotó festői munkájával fokozatosan felhagyott és teljesen a művészettörténetnek, kritikának szentelte erejét. 1881-ben művészeti kritikusa lett a Dagavisen című lapnak, és gyakran publikált olyan neves lapokban, mint a Politiken és mások. Fokozatosan Dánia egyik legbefolyásosabb művészeti kritikusa lett.

Első jelentős könyve, a Japansk Malerkunst (1885) című kötet nagy szerepet játszott az akkor Európa-szerte divatossá váló ázsiai művészet iránti érdeklődés skandináviai felkeltésében. Művészettörténeti tevékenysége két témára koncentrált: friss szemmel vizsgálta a 19. század első felének dániai művészetét, például Johan Thomas Lundbye-ről szóló monográfiájában (1895), valamint a holland festészet nemzetközi hírű szakértőjévé vált.

Karl Madsen az első festők között volt, akik rendszeressé tették nyári skageni tartózkodásukat.[1] A Statens Museum for Kunst éléről történt visszavonulása után az újonnan létrehozott Skagens Museum igazgatója lett 1928-ban, majd könyvet írt a skageni festők köréről Skagensmalerne. Jelentős könyvgyűjtőként 1888-ban az egyik alapítója volt a Forening for Boghaandværk nevű dán bibiliofil egyesületnek. Igazgatósági elnöke volt a Nivaagaards Malerisamling képtárnak, valamint a Skagens Museumnak, egészen haláláig.

Tiszteletbeli doktora volt a lundi egyetemnek, tagja a dán és a svéd művészeti akadémiáknak, tiszteleti tagja az antwerpeni akadémiának valamint a skandináviai múzeumok egyesületének. Levelező tagja volt a holland régészeti társaságnak. Elnyerte a Dannebrog-rend lovagi címét 1909-ben, a rend érdemkeresztjét 1923-ban, majd másodosztályú parancsnoki fokozatát 1925-ben.

Fontosabb művei[szerkesztés]

Viggo Johansen: Karl Madsen (1879, ceruza)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fénykép[halott link] Karl Madsen és felesége, Thora Madsen, Helga és Anna Ancher a Brøndums Hotelnél (1873)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karl Madsen című dán Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karl Madsen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Kraks Blaa Bog, 1929
  • Holger Jerrild: "Hos Karl Madsen", 628-636. o. Gads Danske Magasin, 1928

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]