Karl Bednarik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karl Bednarik
Született 1915. július 18.
Bécs
Elhunyt 2001. január 14. (85 évesen)
Bécs
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége osztrák
Foglalkozása képzőművész
költő, író
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Bednarik témájú médiaállományokat.

Karl Bednarik (Bécs, 1915. július 18.Bécs, 2001. január 14.) osztrák képzőművész, költő, író, társadalomkritikai elkötelezettségű regények és esszék szerzője.

Élete[szerkesztés]

Bednarik sgrafittója, az Ozeanische Ornamente (1960) Bécs-Meidlingben (Wienerbergstraße 15.)

Nyomdásznak tanult, de élete során a legkülönfélébb munkákat végezte, volt elektromos hegesztő is. Autodidaktaként tanult festeni, első jelentős festészeti kiállítása 1946-ban volt, néhány alkotását megszerezte a bécsi Albertina Múzeum. A képzőművészet terén nemcsak festett, hanem épületeket is díszített.

Írással is foglalkozott, írásaiban az ausztrofasizmus és a német nemzetiszocializmus ellen egyaránt küzdött, főleg kora társadalmi kérdései foglalkoztatták. Az üzleties életet, s a művészet iránti igényesség hiányát is nehezményezte. Omega Fleischwolf című 1954-ben megjelent utópisztikus írása a leghíresebb, ebben is azt ostorozza, hogy az egyén csak magával törődik, s nem a társadalmi közösség érdekeivel. Esszéi gyűjteményes kötetben (Entdecker des Weltraums) jelentek meg Freiburgban, 1967-ben.

Magyar nyelvre nem fordították le írásait, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban őrzik néhány német nyelvű kötetét. Számos dologgal foglalkozott a kulturális élet területén, volt műsorszerkesztő, múzeumigazgató is, s részt vett szerzőként annak a Bécsről készült albumnak a megírásában és szerkesztésében, amely Bécsnek főleg a zöld területeit mutatja be, tereket, parkokat. (Wien, Stadt im Grünen (=Bécs, város a zöldben).[1]

Hamvasztásos temetése volt a bécsi Simmering-ben. Halála után öt évvel, 2006. február 21-én Donaustadtban, Bécs XXII. kerületében utcát neveztek el róla.

Kötetei (válogatás)[szerkesztés]

  • Zwischenfall in Wien, Heliopolis-Verlag, Tübingen, 1951.
  • Der Tugendfall, Kremayr und Scheriau, Bécs, 1953.
  • Omega Fleischwolf, Kremayr und Scheriau, Wien, 1954.
  • Österreich, 1918 : Zustandsbild eines Jahres / Karl Bednarik, Stephan Horvath. Wien ; München : Jugend & Volk, 1968. 143 p. ill.[2]
  • Die Krise des Mannes / Karl Bednarik. Wien ; München : Fritz Molden Verlag, 1968. 256 p.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wien, Verlag für Jugend und Volk, illusztrációkkal, fényképekkel, részben színes. 105 p. (németül)
  2. a b A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár leírása nyomán

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karl Bednarik című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

  • Ernst Bruckmüller [Hg.]: Personenlexikon Österreich. Wien: Verlagsgemeinschaft Österreich-Lexikon 2001
  • Who is Who in Österreich mit Südtirolteil (Hübners "Blaues Who is Who"). Zug: Who is who, Verlag für Personalenzyklopädien 1999, S. 119