Karibi viharmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Karibi viharmadár
A madár ábrázolása
A madár ábrázolása
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Család: Viharmadárfélék (Procellariidae)
Nem: Viharmadarak (Pterodroma)
Bonaparte, 1856
Alnem: Pterodroma
Faj: P. caribbaea
Tudományos név
Pterodroma caribbaea
Carte, 1866[1]
Szinonimák
  • Aestrelata caribbaea
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Karibi viharmadár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Karibi viharmadár témájú kategóriát.

A karibi viharmadár (Pterodroma caribbaea) a madarak (Aves) osztályának viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe, ezen belül a viharmadárfélék (Procellariidae) családjába tartozó faj.[2]

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A karibi viharmadár szoros rokonságban áll a Pterodroma hasitata (Kuhl, 1820)[3] nevű viharmadárral; sőt korábban úgy vélték, hogy annak az alfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

Az utolsó példányt 1879-ben gyűjtötték be. Az 1990-es években kutatócsoport kereste, de nem jártak sikerrel. Mivel éjszaka a tengeren sötét színe miatt is nehéz észlelni, ezért előfordulhat, hogy még nem halt ki. A Karib-térségben volt, illetve lehet, hogy még honos. Jamaica területén feltételezhetően kihalt, de a Dominikai Közösségben és Guadeloupén meglehet, hogy még fészkel.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 40 centiméter. Tollazata sötétbarna.

Életmódja[szerkesztés]

Sziklás helyeken fészkel, az év többi részét a nyílt óceánon tölti. A legfőbb élősködője, a Philopteridae családbeli tetű, a Saemundssonia jamaicensis meglehet, hogy a madárral együtt szintén kihalt, mivel más madárfajokon nem észlelték (May 1990).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Carte, Alexander (1866). „On an undescribed species of petrel from the Blue Mountains of Jamaica”. Proceedings of the Zoological Society of London 1866, 93–95. o.  
  2. BirdLife International: 'Pterodroma caribbaea'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 18.)
  3. BirdLife International: 'Pterodroma hasitata'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jamaican petrel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

  • Jamaican oetrel
  • Mey, Eberhard (1990): Eine neue ausgestorbene Vogel-Ischnozere von Neuseeland, Huiacola extinctus (Insecta, Phthiraptera). Zoologischer Anzeiger 224(1/2): 49-73. [German with English abstract] PDF fulltext